Десетокласничка от Математическата гимназия стана най-добър млад специалист по маркетинг на България

16-годишната Василена Василева сътрудничи в осем фирми

 

ДЕСЕТОКЛАСНИЧКАТА ОТ ПРИРОДО-МАТЕМАТИЧЕСКАТА ГИМНАЗИЯ „ВАСИЛ ДРУМЕВ“ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО ВАСИЛЕНА ВАСИЛЕВА спечели наградата за най-добър млад специалист по маркетинг със съдържание в Националния конкурс за млади маркетолози на България Digital Stars. Василена е получила отличието си на официална церемония в Пловдив.

Конкурсът се провежда за втора година и е за маркетолози на възраст от 18 до 35 г. и с пет години опит в индустрията. Василена се оказала талантливо изключение и интересен случай, според определенията на организаторите, защото тийнейджърката била едва на 15 години, когато я номинирали за отличието. Няколко седмици по-късно тя навършила 16, но въпреки това, за да влезе в борбата за призовите класирания, трябвало родителите й да дадат съгласието си за това. „Аз се занимавам с дигитален маркетинг от 14-годишна. Тогава казах на майка си, че ще я заведа на първото събитие, на което поканят и мен самата. И две години по-късно я заведох на тази официална церемония в Пловдив“, казва Василена, която учи математика и английски език в търновската Математическа гимназия и ходи на състезания по физика, защото това е науката, която най-силно я привлича.

С ДВА ПРОЕКТА В ДВЕ РАЗЛИЧНИ КАТЕГОРИИ Е УЧАСТВАЛА ВАСИЛЕНА В КОНКУРСА ЗА МЛАДИ МАРКЕТОЛОЗИ НА БЪЛГАРИЯ. Според условията на състезанието тя нямала право да подаде повече проекти. Категориите, в които Василена представила себе си и своите разработки, били „Маркетинг чрез съдържание“ и „Дигитален PR и инфлуенс маркетинг“. Наградата спечелила в първата и с проекта си поредицата от шест статии – едната уводна, останалите били основополагащи текстове по темата „Управление на активи на предприятието (Enterprise Asset Management)“.

„Когато говорим за този пазар, става дума за големи компании, които работят с огромен човешки капитал и физически активи. Хората често бъркат индустрията с фондовата борса и целта на тези статии беше образователна. За да кажа, че физическите активи не са акции, а например маси и столове за ресторанта или транспортните средства за логистиката и транспорта“, казва Василена и уточнява, че правила тези статии за компанията „Саппиенс“ (Sappience) – една от петте, за които тийнейджърката работи.

Вторият проект е приложението Stretchbit – Дигитален здравен терапевт, разработен от компанията Stretchbit. „Това е приложение, което на определен интервал от време дава на потребителя набор от упражнения за разтягане и е предназначено за хора, които водят постоянно заседнал начин на живот. Комплексът от разтягания е съставен от физиотерапевти, продължава две минути, лесен е за изпълнение и не е нужно да търсиш специална зала, за да се разтегнеш“, казва Василена. И след това допълва, че дигиталният терапевт й показва упражненията и напомня, че е време да се правят.

„Беше чудесно преживяване за мен тази церемония в Пловдив. Запознах се с хора, които винаги съм искала да познавам, които работят в същата област, която интересува и мен, и всички те са интересни, напредничави изобретателни“, споделя Василена.

Математиката влязла в живота й преди около 6 години. Василена била във втори клас, когато за първи път прекрачила прага на Природо-математическата гимназия „Васил Друмев“, за да участва в състезанието „Черноризец Храбър“. Когато влязла в училището, Васи, още хлапе, се влюбила в атмосферата и си дала дума, че ще учи там. Когато завършила 7 клас, кандидатствала и влязла първа по успех в паралелката „Математика с английски език“. „Аз много исках да бъде паралелката по математика с физика, но нямаше достатъчно желаещи. Физиката и математиката са голямата ми любов, затова се явявам на състезания“, признава тийнейджърката. И казва, че някой ден би искала да се занимава с изкуствен интелект и машинно (само)обучение, което е сфера в изкуствения интелект.

„Машинното (само)обучение дава възможност на компютрите да се справят със задачи, които досега са се изпълнявали само от хора. Как става това? Програмата се „храни“ с подадени данни по определена тема и след това тези машини започват да отговарят на въпроси и да връщат обратно знанието“, обяснява Василена. Но не крие, че е напълно възможно, след като завърши училище, да кандидатства ветеринарна медицина и да тръгне по пътя на баща си, който е ветеринарен лекар.

Василена не иска да учи в чужбина и вярва, че и България дава възможности за успех, стига да искаш. И като най-добрия млад специалист по маркетинг със съдържание, Василена го доказва. Тя работи като копирайтър на свободна практика. Освен че сътрудничи в осем компании, тя е автор и в сайта https://neftelimov.com/. Сайтът е на още един талантлив възпитаник на Природо-математическата гимназия – Петър Нефтелимов, за чийто проект „Цвете в епруветка“ в. „Борба“ писа.

„Една година изграждах бранд за себе си. На практика преминах през процеса на изграждане на дигитално присъствие, което правя сега за фирмите чрез съдържанието и стратегиите. Създавах такова за себе си, трябваше да покажа на хората защо да потърсят мен, какво мога да им дам. И те започнаха да ме търсят. След около година с мен се свърза един от основателите на българската компания „Сапиенс“ (Sappience). Така с мен се свърза и Петър Нефтелимов. Предложи ми да пиша за сайта и аз приех“, разказва Василена. След това уточнява, че двамата още не са се срещали на живо, макар и двамата да имат един и същи роден град – Павликени.

Василена пише статиите си на български и английски език. Винаги носи със себе си тетрадка, в която записва мислите, идеите си, крои планове за следващите си статии. И мечтае да напише книга, макар че г-ца Василева вече е автор на книга. Статиите й за „Сапиенс“, с които тя спечели престижното отличие, са събрани в дигитална книга. Василена обаче иска някой ден да напише художествен роман.

Дотогава трябва да завърши училище, където тийнейджърката казва, че й е много интересно. „Представям си, че всеки предмет е топка енергия. Когато ги свържеш, това е същността на образоването ни. Никога не уча един урок сам за себе си, уча уроците по различните предмети паралелно, защото вярвам, че ако добре усвоя материала по география, мога да разгадая стратегията на Втората световна война“, казва момичето.

Когато не ходи на училище и не пише статии, Василена тренира бойни изкуства. При това с мъжете, защото в напредналата група, в която тя тренира, момичета няма.

ТАЛАНТЛИВАТА ТИЙНЕЙДЖЪРКА ВЕЧЕ Е ЗАПОЧНАЛА ДА РАБОТИ ПО ОЩЕ ЕДИН ДОСТА МАЩАБЕН И ПРОВОКАТИВЕН ПРОЕКТ – за това как КОВИД – 19 се е отразил върху българските предприемачи. Васи е съставила анкета от осем въпроса и е насочила вниманието си към 100 предприемачи. След това ще разшири проекта с още 100 български фирми. „Знаеш ли колко много интересни, уникални и напредничави идеи са родили тези изобретателни хора, когато бяхме принудени да си останем вкъщи. Една компания например е направила софтуер, с чиято помощ можеш сам да диагностицираш заболяване в белите дробове. И искам да събера цялата тази информация в една платформа, да систематизирам новаторските идеи, и когато някой предприемач има въпроси, ако минава през подобни трудности, той може да зададе въпроса си и да получи отговор, идея, предложение как да излезе от затруднението“, казва Василена, която е започнала да изгражда и личен сайт copynook.com.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *