7606 четения

Петима лекари от В. Търново и Г. Оряховица са номинирани за „Лекар на 2020 година“

Традиционната инициатива този път е посветена на борбата с коронавируса

 

ПЕТИМА ОТДАДЕНИ НА ПРОФЕСИЯТА МЕДИЦИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И ГОРНА ОРЯХОВИЦА БЯХА НОМИНИРАНИ ОТ РАЙОННАТА ЛЕКАРСКА КОЛЕГИЯ в старата столица за престижното отличие „Лекар на 2020 година“. Инициативата се провежда както на национално, така и на местно ниво, като тази година категориите са тясно обвързани с жертвоготовността на здравните специалисти, впуснали се в битката с коронавируса. Кампанията се провежда по традиция през есента, когато се отбелязва Денят на българския лекар.

Съсловната организация във Велико Търново излъчва една кандидатура за награда на централно ниво за отличието „Ти си нашето бъдеще – приз за младите медицински надежди на България, взели активно участие в битката с COVID-19”.

Тя е на специализантката по ендокринология от МБАЛ „Св. Иван Рилски“ д-р Стела Билчева. Младата лекарка бе първата доброволка в Отделението по инфекциозни болести, която влезе, за да лекува пациент с доказана диагноза “COVID-19“. Тя остана седем денонощия в медицинската структура, обгрижвайки 76-годишен мъж с коронавирус. В последния ден от престоя й пък беше хоспитализирана 61-годишна заразена жена. След напускане на звеното и двуседмичната изолация вкъщи отново се върна на работа и заявява готовност пак да влезе в инфекциозното отделение.

Останалите номинации са на местно ниво. ГОЛЯМАТА НАГРАДА „ЛЕКАР НА 2020 ГОДИНА“ ЗА ОБЛАСТТА ЩЕ СЕ ПРИСЪДИ НА Д-Р МАРГАРИТА КОВАЧЕВА. Тя е сред най-известните педиатри в региона, посветила близо 40 години на малките пациенти. Специалистката е завършила медицина през 1975 г. в София, а от 1996 до 2013 г. е била началник на детското отделение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“, където и до днес продължава да лекува малчугани. Д-р Ковачева има и придобита специализация по детска нефрология. Освен хилядите излекувани деца голяма гордост за нея е популярната й внучка Натали Трифонова, която води прогнозата за времето по bТВ.

За принос в развитието и утвърждаването на авторитета на съсловната организация и в борбата с коронавируса съсловната организация избра д-р Гинка Рачева-Маринова. Тя е дългогодишен кардиолог в горнооряховската болница.

„Д-р Рачева-Маринова се пенсионира през януари, но вместо да си остане вкъщи и да почива, продължи да работи и да помага на пациентите. По време на изпълнение на служебния си дълг тя се разболя от коронавирус и към момента е в болнични. Тя е пример за всеотдаен и добър професионалист и човек“, заяви пред „Борба“ д-р Христо Димитров, председател на Районната лекарска колегия.

В КАТЕГОРИЯТА „ЛЕКАР НА ГОДИНАТА 2020 – ПРИНОС ЗА РАЗВИТИЕ И ПРИЛАГАНЕ НА ИНОВАТИВНА МЕДИЦИНА И УНИКАЛНИ ТЕХНИКИ” СА ИЗЛЪЧЕНИ ДВАМА номинирани. Това са кардиологът д-р Тихомир Стоев и д-р Диан Митев. Те са придобили своите специалности в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“ и след това избрали да продължат работа в областната болница.

„Д-р Стоев е с огромен потенциал. Той вече имплантира пейсмейкъри и борави отлично с модерните технологии. Непрекъснато актуализира знанията и уменията си и го очаква блестяща кариера“, обоснова избора д-р Димитров.

Това няма да е първата награда за младия кардиолог. Той бе поощрен в кампанията „Лекарите, на които вярваме“ миналата година.

 

Д-р Митев пък е един от тримата рентгенолози в търновската болница. Той е от Стара Загора, където и завършил своето обучение по медицина. Той борави с

модерната апаратура в Отделението по образна диагностика на МОБАЛ и често след края на дежурството си продължава работа от вкъщи, тъй като остава на разположение за разчитане на изследванията.

„Той има участия в множество конгреси и впечатлява със своята висока компетентност. Оценен е подобаващо от професионалната общност. Двамата с д-р Стоев са надежда, че в региона ще продължат да работят отлично подготвени специалисти“, подчерта председателят на лекарската колегия в старата столица.

Д-р Димитров обясни, че умишлено тази година няма толкова много номинации на национално ниво, за да се избегне евентуално разпространение на коронавирус по време на церемонията в София. Официално събитие ще има и във Велико Търново.

„Горд съм с всички лекари, които продължават така усърдно да работят в условията на пандемия и са толкова всеотдайни към пациентите“, завърши медикът.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!