893 четения

Президентът на България Румен Радев откри новата учебна година във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”

ПРЕЗИДЕНТЪТ НА БЪЛГАРИЯ РУМЕН РАДЕВ УВАЖИ ЦЕРЕМОНИЯТА, С КОЯТО БЕШЕ ОТКРИТА НОВАТА УЧЕБНА ГОДИНА ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Тържеството по традиция събра студентите и гостите пред паметника на двамата равноапостоли и патрони на университета – светите братя Кирил и Методий. Сред официалните лица, приели поканата на ректора на вуза, бяха и кметът на общината инж. Даниел Панов, областният управител проф. Любомира Попова, председателят на Общинския съвет Венцислав Спирдонов, бивши ректори и много директори на институции, с които ВТУ работи.

„За мен е чест да споделя с вас празничния ден. Основателна е вашата гордост на наследници на славната Търновска книжовна школа, защото именно тук, в нашата историческа и духовна столица, в която българската държавност достига едни от своите най-високи върхове, вие развивате, вие творите съвременна наука и образование, черпейки сила от нашите духовни корени. Моето присъствие тук е израз на категорична подкрепа за вашия стремеж да утвърждавате университета като духовно средище на високообразовани и достойни личности. За вашата решимост да отстоявате най-светлите традиции на уникалното българско просветителско и културно наследство“, каза в приветствието си президентът Румен Радев. И допълни, че именно енергията на младите хора и високата ерудиция на преподавателския състав раждат непобедима сила – общността на образованите, свободните и изискващите.

„Това е общността, призвана да изповядва и възражда хуманните идеали и ценности в нашето съвремие, обзета от устрема на технологизация, консуматорство, егоизъм и арогантност. В тази наша съвременност вашият университет може да бъде горд, защото съхранява своя хуманитарен облик. Вярвам, че най-значимият потенциал на университета – неговите студенти – са онази сила, която със своя устрем, със своите знания ще води България към нови перспективи и измерения. Да, вярно е, че младите хора са мечтатели и идеалисти, но нека не забравяме, че нашите студенти са живата съвест на нацията, а тази съвест изисква, коригира и напътства и в тази съвест е нашето бъдеще“, каза още г-н Радев и в края на словото си се обърна към студентите с думите: „Големите успехи, голямата отговорност тепърва предстоят, но не забравяйте, че именно когато съдбата на България е в просветените и образованите, в решителните и възпитани в почтеност и любов към родината личности, тогава България просперира. Историята на ВТУ, на старопрестолния Търновград и на страната ни го е доказвала неведнъж“.

„Вярвам във вас, в енергията ви, в ентусиазма ви. Не може без вяра, затова градим и храма. А до него градим и университета. Това, което мога да гарантирам за моите колеги, е това, че са добри преподаватели и ще ви учат. Но обучението е двустранен процес. То не зависи само от тях. Изисквайте, учете се, квалифицирайте се, така че утре държавата ни да разчита на вас. Утре да се гордеете, че сте възпитаници на ВТУ, а ние да стоим до вас и да ви се радваме“, бяха думите, с които ректорът на университета проф. Христо Бонджолов се обърна към студентите.

ПОВЕЧЕ ОТ 4500 ПЪРВОКУРСНИЦИ ПРЕКРАЧИХА ПРАГА НА ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ ТАЗИ ГОДИНА. Преди да се срещнат със своите преподаватели и ръководители на факултетите, младите хора се заклеха тържествено да бъдат достойни студенти на Великотърновския университет. Автор на клетвата е поетът и драматург Радко Радков, кавалер на френската култура и двукратен носител на Наполеоновата награда „Солензара”.

По традиция след клетвата на младите хора Великотърновският митрополит Григорий благослови и тях, и преподавателите, и официалните гости, и президента, и ректора, заедно с една от първокурсничките удариха камбаната и дадоха начало на новата учебна година. Празникът завърши с изпълненията на прочутия вече в цялата страна духов оркестър на СУ „Емилиян Станев“ „Джуниър бенд“.

Веднага след церемонията президентът Румен Радев и ректорът проф. д-р Христо Бонджолов откриха кабинет за интерактивно обучение и за работа на студенти в неравностойно положение.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

2 коментара за “Президентът на България Румен Радев откри новата учебна година във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий”

 • 01.10.2020 в 21:01
  Permalink

  Инфо: При откриването на учебната година във ВТУ по заповед на Ректора не е била дадена думата за приветствие на кмета Даниел Панов. Аргументите на Ректора: 1) Панов да не бъде освиркан, като Караянчева; 2) Две години кметът Панов не е идвал за откриването на учебната година.
  Кмета си тръгнал обиден.

  Отговор
 • 02.10.2020 в 10:42
  Permalink

  Панов обиден, Ректорът не му дал да произнесе слово. Опасявал се да не го освиркат като Караянчева. Пък и две години не е идвал на откриването въпреки, че са го канели.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!