475 четения

В Павликени правят с над 400 хил. лв. приют за безстопанствени кучета

Кметството ще кандидатства за финансиране от държавен нисколихвен фонд

 

ОБЩИНА ПАВЛИКЕНИ ПРЕДПРИЕМА РЕШИТЕЛНИ ДЕЙСТВИЯ ЗА ОВЛАДЯВАНЕ ПОПУЛАЦИЯТА НА БЕЗСТОПАНСТВЕНИТЕ КУЧЕТА. Общината има разработен работен инвестиционен проект за изграждането на приют за уличните животни.

Изграждането на съоръжението е една от мерките, включени в програмата на Община Павликени за изпълнение на Националната програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета и плана за действие за изпълнението й, приети от Общинския съвет в Павликени. За приюта има изготвен инвестиционен проект в съответствие с Наредбата за изискванията към обекти, в които се отглеждат, развъждат и/или предлагат домашни любимци с цел търговия, към пансиони и приюти за животни;

Проектът включва обслужваща сграда с обособени помещения: за персонала, санитарен възел, за съхранение и приготвяне на храна, за оборудване и препарати за почистване и дезинфекциране, за извършване на ветеринарномедицинска дейност – манипулационна, помещение с хладилна камера (фризер) за съхранение на животински трупове, за карантина, за изолация на болни и наранени животни.

За настаняване на животните са предвидени 20 навеса от бетонови блокчета с метален покрив. Всеки навес ще се оборудва с единични колибки според големината на екземплярите и нуждите на приюта.

ОБЩИЯТ КАПАЦИТЕТ НА ПРИЮТА ЩЕ БЪДЕ ЗА 100 КУЧЕТА. НАВЕСИТЕ СА ГРУПИРАНИ В ТРИ ДВОРА, ДВА С ПО 7 И ЕДИН С 6 НАВЕСА С ИНДИВИДУАЛНИ ДВОРЧЕТА ЗА РАЗХОДКА. С изпълнението на този проект ще се намали броят на свободно скитащите животни, застрашаващи гражданите и гостите на общината, и ще се намали рискът от разпространение на паразити и зарази. Всички дейности в приюта ще се извършват при стриктно спазване на нормите за хуманно отношение към животните. Ще бъде разработена и система за осиновяване на животни от приюта в страната и чужбина. Очаква се да бъдат разкрити минимум 5 – 6 работни места за управител, ветеринарен лекар, гледачи, охрана.

За да извърши инвестицията, Община Павликени планира да изтегли кредит в размер 414 000 лв. от „Фонда за органите на местното самоуправление в България – ФЛАГ” ЕАД.

На 24 септември граждани присъстваха и изказаха становища по време на общественото обсъждане за поемане на дългосрочен общински дълг под формата на кредит за осигуряване на финансиране за изпълнението на проекта. Те подробно се запознаха с концепцията и ползите от нея.

Срокът за погасяване на кредита ще бъде 8 години с гратисен период една година. Максималният лихвен процент по него ще е 3% – определя се от УС на ФЛАГ за всеки заем на база кредитния рейтинг на общината.

С. МАРИНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *