53 четения

Котките развиват по-силна имунна реакция към новия коронавирус от кучетата

Американски учени потвърдиха, че котките и кучетата могат да се заразяват с новия коронавирус, като обикновено не боледуват. Писаните обаче развиват по-силна защитна имунна реакция, съобщи в. „Индипендънт“.
Тази силна имунна реакция оправдава изследванията на котки с оглед на разработването на ваксини за хората.
Засега няма данни домашните любимци да заразяват хора, макар че котките разпространяват вируса и го предават на свои посестрими.
Заразените в изследването кучета не са произвеждали вируса в горните си дихателни пътища и не са го разпространявали, макар други специалисти да получиха различни резултати. Нито котките, нито кучетата в изследването са се разболели.
Учените от ветеринарния колеж към университета на Колорадо са заразили изследваните животни, като са въвели вируса с пипети в носните им кухини под упойка. След това ги събрали със здрави животни.
Макар и милиони хора да са се разболели от Ковид-19, известните случаи на заразени домашни любимци са единични, отбелязват учените. Случилото се в лабораторни условия може да не се повтаря в реалния свят. Има данни, че улични котки в Ухан са били изложени на вируса. От друга страна в САЩ, където котките си стоят в къщи, предаването е минимално.
Възможно е животните да се заразяват и хората да не забелязват това заради липсата на симптоми, каза Анджела Боско-Лаут от научния екип. По същия начин никой не би казал за животните в експеримента, че са се заразили.
Извън лаборатория за зараза е необходимо да бъдат вдишани вирусни частици от болен човек. Контактите в нормални условия не означават задължително животното да се зарази.
Възможно е да има генетични бариери за заразата, които в лаборатория се преодоляват с концентрирана доза от вируса. За заразените в лаборатория котки, проявили имунитет, специалистите предполагат, че преди това те са се заразили от други животни. Колко дълго продължава имунитетът им, обаче не е известно.
Ветеринарите съветват домашните любимци да се държат в къщи, особено ако някой от домакинството се разболее, защото те могат да прехвърлят заразата на други котки, а и на диви животни.

Източник: Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *