280 четения

Работодатели могат да кандидатстват за създаване на детски кът в службата

СУБСИДИЯ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ДЕТСКИ КЪТ НА РАБОТНИТЕ МЕСТА НА РОДИТЕЛИТЕ ЩЕ СЕ ОТПУСКА ЗА ФИРМИТЕ И СТРУКТУРИТЕ, В КОИТО РАБОТЯТ. За целта работодателите имат право да кандидатстват в дирекция „Социално подпомагане“ с проекти по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Одобрените разработки ще получат средства за разкриване на звена за малчугани и възнаграждения за детегледачи.

До петима работодатели могат да кандидатстват в партньорство за създаването на общ детски кът. В него трябва да се осигурява необходимата среда за полагане на грижи за поне 15 деца. Лицата, които ще се грижат за хлапетата, ще бъдат наемани чрез Бюрото по труда и при необходимост ще преминават обучение. Заплатите им ще са съпоставени с това дали ще бъдат ангажирани почасово, или целодневно. Финансирането ще се поема за период от 12 месеца.

Минималният размер на субсидията за създаване на детски кът на работното място е 50 000 лв., а максималният – 150 000 лв. Кандидатите трябва да предвидят съфинансиране при изпълнението на проектите си, което зависи от големината на фирмите. Големите компании могат да получат финансова подкрепа до 70% от разходите по проекта, средните фирми – до 80% от разходите, а микро- и малките предприятия – до 90%.

Инициативата цели предоставяне на по-добра възможност за съчетаване на професионалния и личния живот на родителите в условията на пандемия, както и наемане на безработни лица за полагане на грижи за деца в местоработата на майките и татковците.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!