ВТУ става люпилня за бъдещи политици?

Първата в България магистратура по политическа психология подготвя университетът

Ас. д-р Иван К. Иванов

ПЪРВАТА В БЪЛГАРИЯ МАГИСТРАТУРА ПО ПОЛИТИЧЕСКА ПСИХОЛОГИЯ РАЗРАБОТВАТ ВЪВ ВТУ „СВ. СВ. КИРИЛ И МЕТОДИЙ“. Идеята за новаторската програма е на преподавателя в Катедрата по психология и бивш народен представител ас. д-р Иван К. Иванов.

„Магистратурата е насочена към хора, които се интересуват от пресечните точки между психологията и политиката, и особено към тези, които искат да се занимават с политика професионално. Напоследък в нея влязоха твърде много хора с нездрави амбиции, което направи липсата на професионализъм още по-осезаема. Защото не може да ставаш политик, понеже имаш огромно его или искаш да лекуваш ниското си самочувствие с власт и за сметка на хората. И това ще бъде така, докато политиците продължават да разбират това си занятие единствено като стремеж към власт. А политиката всъщност е човешки взаимоотношения и това още древните гърци са го дефинирали, защото политика идва от полис – държава, град, общност“. В политиката има и твърде много психология именно защото става въпрос за социални отношения, затова и мястото на тази магистратура е в Катедрата по психология. А Велико Търново е градът на модерната политика, оттук са тръгнали държавници, чиито думи все още цитираме и свършеното от тях продължава да е пример“, коментира д-р Иван Иванов, който чете лекция за психопатология на лидерството и в Училището по политика „Димитър Паница“.

КУЛТУРНА АНТРОПОЛОГИЯ, ПСИХОПАТОЛОГИЯ НА ПОЛИТИЧЕСКОТО УЧАСТИЕ, ПСИХОЛОГИЯ НА ЛИЧНОСТТА, ЕМОЦИОНАЛНА ИНТЕЛИГЕНТНОСТ, ПСИХОЛОГИЯ НА КОНФЛИКТИТЕ, СОЦИОДИНАМИКА НА ГРУПИТЕ са част от предметите, които студентите ще изучават в магистратурата. Те ще имат и много практически занимания, ще решават етични казуси, ще се учат да решават конфликти, да се справят с професионалния стрес, да държат политически речи, да разпознават какво казва невербалната комуникация.

Освен преподаватели от Катедрата по психология на ВТУ в новата магистратура лекции ще четат популярни личности като доц. Харалан Александров, докторът по социология Първан Симеонов, омбудсманът Диана Ковачева.

Новата магистратура вече е одобрена на Катедрен съвет, предстои да мине през програмен съвет, да получи подкрепата на Факултетския съвет и да бъде гласувана от Академичния съвет. Идеята е ВТУ да стартира програмата още през следващата година. Д-р Иван Иванов е убеден, че магистратурата ще предизвика огромен интерес, защото такава няма не само в България, а и в Източна Европа. Младите политици в САЩ, Великобритания и Белгия например минават през подобно обучение, преди да решат дали имат сили да се посветят на професионалната политика.

Два и четири семестъра ще бъде продължителността на магистърската програма. Идеята е тези, които са завършили социални, стопански и правни науки, да завършват за една година. Бакалаври с диплома от други професионални направления, като педагогически, хуманитарни и науки за земята, ще учат две години. Всички ще имат и задължителни дисциплини, и избираеми курсове и ще завършват с дипломна работа или държавен изпит в зависимост от успеха от семестриалното обучение.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

One thought on “ВТУ става люпилня за бъдещи политици?

  • 06.10.2020 в 15:25
    Permalink

    Те от катедра Психология са само педагози. Там психолози нема. Иван К. Иванов е историк.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *