Двама учители, двама ученици и дете от забавачка са под карантина в областта

ДВАМА УЧИТЕЛИ, ДВАМА УЧЕНИЦИ И ДЕТЕ ОТ ДЕТСКА ГРАДИНА СА ПОСТАВЕНИ ПОД 14-ДНЕВНА КАРАНТИНА В ОБЛАСТТА. Причината за наложената мярка е контактът им с лица, носители на коронавирус. Това стана ясно по време на работна среща между губернатора проф. д-р Любомира Попова, директора на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново д-р Евгения Недева и началника на Регионалното управление на образованието в старата столица Розалия Личева. Поводът за срещата бе обсъждането на нови мерки и засилен контрол над епидемиологичната обстановка в областта с оглед нарастващия брой инфектирани в други области на страната.

По време на разговорите бяха обсъдени и препоръките на здравното министерство по отношение определяне на контактните лица в учебните заведения и указания за носенето на защитна маска за лице.

На срещата бе пояснено, че към петък няма заболели учители, ученици и деца от ясли и детски градини. Контактните лица, поставените под карантина, са дали отрицателен PCR тест.

Според разпоредбите при потвърден случай на коронавирус при ученик децата от същата паралелка, които са контактували със заразения до два дни преди появата на симптомите му или до взимането му на проба, остават под 14-дневна карантина. Неговият класен ръководител също ще прекара двудневна домашна изолация, в случай че обуваният е в началния етап на основно образование. Мярката важи и за останалия персонал и учащи в училището, осъществили незащитен контакт с болния.

Ако положителна проба даде учител и той води клас от началната степен на образование, всички деца в паралелката подлежат на 14-дневна карантина. Същото се отнася и за колегите и малчуганите, с които е общувал без маска на по-малко от 2 метра дистанция над 15 минути.

Задължително остава носенето на предпазна маска в учебните заведения, както за децата, така и за педагозите.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *