Водещи новиниОбщество

900 кв. м представителен комплекс от XIII век и 100 монети излязоха на Трапезица

Доц. д-р Мирко Робов: „За разлика от Царевец, тук е нямало жилища, очакваме и повече туристи заради находките”

 

ПРЕДСТАВИТЕЛЕН КОМПЛЕКС СЪС СЕРИОЗНИ РАЗМЕРИ ОТКРИ НА ТРАПЕЗИЦА АРХЕОЛОГЪТ ДОЦ. Д-Р МИРКО РОБОВ, който работи в Югоизточния сектор на историческия хълм. Новоразкритият комплекс е близо до църква номер 4. „Това е църквата, която е изобразена върху лист номер две на Манасиевата хроника. Там гледната точка към църквата е откъм Великотърновския университет и е интересна, защото се вижда много подробно точно този сектор, в който работя. Щом я има в Манасиевата хроника, значи тази част на Трапезица е от особено значение“, казва доц. Мирко Робов, който е археолог в Националния археологически институт с музей при БАН.

Още през 2014 г. Мирко Робов е получил индикации, че такава представителна сграда съществува и има шанс да бъде разкрита при археологически разкопки. След това обаче средствата за Трапезица бяха спрени и той получи възможност да провери знаците отпреди шест години това лято. „Попаднахме на този комплекс, който е с удивителните размери от около 850 – 900 квадратни метра. Установихме представително оформен ансамбъл с тухлена настилка и хоросанови стени, състоящ се от две крила. В западното има малко помещение и едно доста широко пространство, оформено с колонади върху стилобатен зид“, казва археологът и уточнява, че стилобатът е основа за една или повече колони и обикновено е бил изграждан от каменни блокове от по-твърд и устойчив на износване камък.

В северната част има голямо помещение, дълго около 11 метра. В средата му има отоплително съоръжение. „Разкрихме и тухлена пътека, която е широка около 80 см и води към църква номер 4. Сигурен съм, че в близките дни ще излязат и стъпала, защото между сградата и църквата има разлика в нивата и тази разлика вероятно е била преодоляна със стъпала“, казва още археологът.

ГОЛЕМИ КЕРАМИЧНИ СЪДОВЕ СА ИЗЛЕЗЛИ ПРИ РАЗКОПКИТЕ И ТЕ СА ПОРЕДНОТО ДОКАЗАТЕЛСТВО, ЧЕ ДОЦ. МИРКО РОБОВ Е ПОПАДНАЛ НА ПРЕДСТАВИТЕЛНА СГРАДА, А НЕ НА ЖИЛИЩЕ. „Съдовете са подноси, сериозни като размер, не може да са били правени за битова употреба. Тези съдове и монетите, които излязоха, препотвърждават хронологията. Сградата е изградена през 40-те години на XIII век и е съществувала до падането на Търново под турско робство. Попаднахме на около 100 монети, сред които последните по време са монети на Иван Шишман“, разказва Мирко Робов. Който казва и това, че много бързо сградата трябва да бъде реставрирана и експонирана, защото може да се превърне в интересен и привлекателен туристически обект. „Всичките ни открития доказват, че Трапезица е различна като застрояване от Царевец. Тук няма жилищни сгради, каквито е имало на Царевец. А когато говорим за туристически поток, винаги става дума за това, че гостите на Царевец най-често се спират до комплексите. Затова съм убеден, че когато експонираме тази новооткрита сграда, тя също ще привлича повече туристи“, категоричен е доц. Робов.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *