478 четения

Незабравка Апостолова подреди авторска фотографска изложба

АВТОРСКА ФОТОГРАФСКА ИЗЛОЖБА ПОДРЕДИ В СУ „ЕМИЛИЯН СТАНЕВ“ НЕЗАБРАВКА АПОСТОЛОВА, КОЯТО Е УЧИТЕЛ ПО БЪЛГАРСКИ ЕЗИК И ЛИТЕРАТУРА В ТЪРНОВСКАТА ГИМНАЗИЯ. „Светове/Цветове“ се нарича експозицията на Незабравка Апостолова, която показва 25 снимки, правени с телефон.

„Снимките са от различни места в България, някои от кадрите съм направила в Гърция, но мястото всъщност няма значение. Има значение онова чувство, когато времето спира и светът сякаш съществува само за теб в цялата си пълнота. Тогава цветовете са неповторими и пазят спомена за места, звуци и аромати“, казва Незабравка Апостолова и уточнява, че харесва фотографията, защото това е изкуството, което най-ясно ни казва, че скоростта убива мига и ако бързаш, не можеш да се насладиш на детайлите.

Снимките на Незабравка Апостолова ще останат подредени в училището с идеята изложбата да има продължение. „Надявам се г-жа Апостолова да мотивира своите ученици да се поровят и в други изкуства и да открият своите лични асоциации на снимките, които тя е направила. Асоциации в поезията, музиката, изобразителното изкуство и когато ги открият, да ни изпратят линковете, които ние ще превърнем в кюаркод. След това всеки, който е любопитен да види асоциациите, ще разгледа снимките, въоръжен с тези кодове, и ще може да свърже кадрите с избраните от децата стихове, картини, песни“, разказва директорът на гимназията Кина Котларска, чиято е и идеята за изложбата, както и изборът на датата на откриването – 5 октомври, когато е Международният ден на учителя. А оформлението е дело на учителите по изобразително изкуство.

Това е поредната изложба на Незабравка Апостолова, която е и поет. Освен това тя е и един от най-обичаните и атрактивни учители в голямата търновска гимназия. Незабравка Апостолова работи в СУ „Емилиян Станев“ вече шест години, преподава на ученици в 10, 11 и 12 клас и признава, че като учител иска да постигне не много и простички неща: „Искам децата да пишат: „Аз съм горд българин” на кирилица, не на латиница „gord balgarin”. И да знаят защо са горди българи на 3 март. Както аз знам кога и защо съм горд учител. Аз съм горд учител, когато някое дете е започнало да чете заради мен. Ето това е голям успех и това ме прави щастлива!”.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *