Топят ли се парите ни за втора пенсия

100 лева, внесени през 2002 г., номинално към 30 юни 2020 г. са 208,95 лева, твърдят от пенсионните фондове

Вредни, опасни и дори – наказуеми са внушенията, които се правят за това, че парите за пенсии в универсалните пенсионни фондове се топят. Това заяви Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Според него е манипулация, че парите нямат доходност и тя е отрицателна.

Втората лъжа е за прекомерните такси, а доходността, за която се говори, е след таксите, които са извадени, обясни още Васил Велев. По думите му се всява паника и се създава обстановка за национализация на спестяванията на хората, които ако отидат към НОИ, ще потънат в бюджета и ще бъде окрадено бъдещето на младите хора.

Доклад на европейския институт „Бетър Финанс“, според който 100 лева, внесени в частен пенсионен фонд в България през 2002 г. са се стопили до 84 лева като покупателна способност в края на 2019 г. бе определен като манипулативен и от Николай Марев от Управителния съвет на Асоциацията на дружествата за допълнително пенсионно осигуряване. Марев обясни, че никъде по света не се използва такава методология, на каквато се опира доклада – реална доходност.

istock

„Нито една банка, нито една инвестиционна компания ще ви цитира доходност, която е реална след инфлация. Винаги се цитират нетни доходности след таксите на съответното дружество, инвестиционна компания или банка“, поясни Марев.

Освен това според него такъв институт не съществува, а става въпрос за неправителствена организация, която се финансира с европейски средства и няма нищо общо с Европейската комисия, нито с европейските надзорни органи.

„Изчисленията, направени в този доклад на „Бетър Финанс“, са манипулативни и са неверни“, отсече Марев.

Източник: pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *