Мъдростта ни помага да не изпитваме самота

От няколко десетилетия нарастват опасенията от изпитването на чувство на самота сред всички хора, особено сред тези на средна и по-напреднала възраст. Самотата, определяна като чувството за изолираност или липса на адекватен брой смислени лични взаимоотношения с други хора постоянно е свързвана с нездравословното остаряване и е определена като водещ рисков фактор за влошаване на здравето и живота, пише електронното издание „МедикълЕкспрес“.
Учени от медицинския факултет на университета на Калифорния в Сан Диего, САЩ и от римския университет Сапиенца са изследвали хора на средна и в напреднала възраст от Сан Диего и Чиленто, Италия, и са установили, че самотата и мъдростта са свързани. Според резултатите, публикувани в изданието „Ейджинг енд ментал хелт“, мъдростта може да е защитен фактор срещу самотата.
„Важно откритие в нашето изследване бе значителната взаимовръзка между самотата и мъдростта. Хора с по-високи резултати при измерване на мъдростта са по-малко самотни и обратното“, казва Дилип В. Джесте от университета в Сан Диего, ръководител на изследването. „Самотата постоянно се свърза с влошено общо здраве, влошено качества на съня и по-малко щастие, а обратното се отнася към мъдростта“.
С помощта на скали за измерване на самотата и мъдростта, учените изследвали четири групи хора – на възраст от 50 до 65 г. и над 90 г. съответно в Чиленто и Сан Диего. Връзката между мъдростта и самотата се проявила и при четирите групи. Според скалата мъдростта се определя от състрадание, самооценка, емоционално регулиране.
Чиленто е в югозападна Италия и е сравнително изолиран район, с висока концентрация на население над 90 години.
Учените установили, че колкото по-състрадателни са хората, толкова по-малко самотни се чувстват.

Източник: Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *