112 четения

Представиха новия брой на сп. „Архитектура“, посветен на Велико Търново

НОВИЯТ БРОЙ НА СПИСАНИЕ „АРХИТЕКТУРА“, ПОСВЕТЕН ИЗЦЯЛО НА ВЕЛИКО ТЪРНОВО И РЕГИОНА, БЕШЕ ПРЕДСТАВЕН МИНАЛАТА ВЕЧЕР в Ритуалната зала на Общината.
Председателят на Съюза на архитектите в България проф. д-р арх. Тодор Булев, водещи архитекти, историци и общественици от старата столица уважиха премиерата. На представянето дойдоха и областният управител проф. Любомира Попова, и зам.-кметът проф. Георги Камарашев.
Изданието е посветено на 220-ата годишнина от рождението на Колю Фичето. Списанието съдържа научни статии за историята на архитектурата, за градоустройството, за общите устройствени планове на трите най-големи общини в региона – Велико Търново, Горна Оряховица и Свищов, художествени текстове за архитекти и художници от старата столица и областта. Има статии за някои от най-интересните паметници на културата във Велико Търново, както и за популярни архитекти, сред които арх. Теофил Теофилов и арх. Живко Драгомиров. В списанието е публикуван и старият план на Велико Търново, правен от френски картограф през 1857. Такъв брой е правен за последно преди близо 40 г., казва арх. Милен Маринов, който е работил по съставянето на сборника и събирането на материалите.
Заедно с новия брой на списание „Архитектура“ беше представена и „Бяла книга на архитектурата“. С нея гилдията прави първата стъпка – откриването на обектите, които трябва да бъдат защитени. Гостите имаха възможността да се насладят и на кадри и статии от стар брой на сп. „Архитектура“, издаван преди десетилетия и също така посветен изцяло на Велико Търново.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *