661 четения

Благодетели от Г. Оряховица върнаха надеждата за нормален живот на жена, прекарала инсулт

Доброволците намериха квартира на болната, дадоха й покъщнина, храна и лекарства

 

ЕНТУСИАСТИТЕ ОТ ГОРНООРЯХОВСКОТО СДРУЖЕНИЕ „С ВЯРА В ДОБРОТО“ СЕ ПОГРИЖИХА ЗА ЖЕНА С ИНСУЛТ, КОЯТО ЖИВЕЕЛА В МИЗЕРИЯ и лишения. Благодетелите й помогнали да си намери и да се пренесе с уютна квартира, осигурили й камина, дърва за огрев, електроуреди, лекарства и т.н. Акцията по спасяване на болната се провела в рамките на два дни, а добротворците успели да увлекат в инициативата и много приятели на организацията.

„Жената е майка на момче, на което сме помагали в близкото минало и което впоследствие се присъедини към сдружението. То и ни помагаше както и с каквото можеше. Семейството живееше крайно бедно, докато детето учеше. Неговата страст бяха компютрите. Неведнъж осигурявахме за него учебници, както и носехме лаптопа му на поправка, само и само да го насърчим да се развива в сферата на компютрите“, разказа председателят на „С вяра в доброто“ Лъчезар Любенов.

След като момчето пораснало, било наето на работа в София. Майка му наскоро получила инсулт и се наложило синът й да плаща за медицински асистент, който да я обгрижва. С времето обаче ситуацията в района, където живеела, рязко се влошила, тъй като представители на малцинствени групи занемарили терена. В резултат на мръсотията плъзнали мишки, в жилищната кооперация се разнесли ужасни миризми и се запушила тръба на отпадъчния канал. Живущите получили ултиматум – или отстраняват аварията до понеделник, или напускат квартирите.

„Разтревожен от това, което ще се случи с неговата майка, младежът се обърна към сдружението за съвет. Решихме да помолим за съдействие наши познати, които работят в агенция за недвижими имоти. Те се отзоваха и ни предложиха квартира в тих, комуникативен и спокоен квартал, в близост до магазин и всичко, което е необходимо за битуване. Отидохме на оглед на квартирата с младежа. Хареса ни много и наехме жилището“, сподели Любенов.

В събота председателят на сдружението и частният земеделски производител Емил Стефанов от Правда превозили покъщнината на болната жена. След това осигурили и занесли 60 чувала с дърва за огрев. Ентусиастите занесли чергите и килими на жената на автомивка, за да ги освежат, успели да намерят камина от дарител на организацията, а друг благодетел предоставил микровълнова фурна за квартирата. Зарадвали я с храна, дрехи, посуда и други стоки от първа необходимост. Приятели на сдружението връчили зимнина и 100 лв., а Емил Стефанов дарил прахосмукачка.

„От манастира „Свети пророк Илия“ с нас се свърза съдържателят му Евгений. Той е нагласил зимнина за жената и е готов да я предостави за нея. Това момче пък, което отдели 100 лв. от бюджета си за болната, всъщност не за пръв път се включва в инициативи на сдружението. Последно даде немалко пари за възстановяването на храма „Свети Никола“, допълни председателят на организацията.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 коментара за “Благодетели от Г. Оряховица върнаха надеждата за нормален живот на жена, прекарала инсулт

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *