Какво време ни очаква в петък и през уикенда?

Петък и през уикенда чувствително по-хладно и дъждовно, но още от понеделник дневните температури ще се повишат и валежите ще спрат

През нощта ще има значителна облачност с валежи от дъжд. Минималните температури ще бъдат между 12 и 14 градуса. За В. Търново минимална температура около 12 градуса.

В петък ще бъде облачно и дъждовно. На места валежите ще бъдат интензивни. Ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад. Максималните температури ще са между 14 и 18 градуса. За В. Търново максимална температура около 14 градуса. Атмосферното налягане през деня ще остане без съществена промяна.

Над западните и централните части на Стара планина ще бъде облачно. Ще вали дъжд основно в централните части. На местата с надморска височина над 2000 м ще вали сняг. Ще духа умерен вятър от северозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат около 12 градуса. Максималните температури на 2000 м ще бъдат около 2 градуса.

На тази дата най-високата измерена максимална температура във Велико Търново е 31,5 през 1911 г., а най-ниската измерена минимална температура е 0,5 градуса през 1914 г.

Слънцето ще изгрее в 7 часа и 25 минути и ще залезе в 18 часа и 43 минути. Фаза на Луната: седем дни след пълнолуние.

В събота ще бъде предимно облачно, с временно разкъсване на облачността. Дъждът ще спира. Ще духа слаб вятър от изток. Минималните температури ще бъдат между 8 и 12 градуса. Максималните температури ще са между 19 и 23 градуса.

В неделя, понеделник и вторник ще преобладава слънчево време, като във вторник следобед от запад ще започне заоблачаване. Сутрин в низините, котловините и по поречията на водните басейни ще има намалена видимост и ниски облаци. Ще духа слаб, а в понеделник и вторник до умерен вятър от изток-югоизток. Минималните температури в неделя ще бъдат между 8 и 10 градуса, а от понеделник ще започне повишаване на температурите и минималните ще бъдат между 10 и 14 градуса. Максималните температури ще са между 21 и 25 градуса.

Във вторник вечерта и в сряда над страната ще премине Средиземноморски циклон и ще има разкъсана облачност, временно намаляваща до слънчево. Ще има краткотрайни валежи от дъжд. Вятърът ще бъде слаб до умерен от запад. Температурите ще се понижат и минималните ще бъдат между 7 и 10 градуса, а максималните – между 18 и 22 градуса.

В четвъртък и петък ще се изясни и ще преобладава слънчево време. Ще духа слаб до умерен вятър в четвъртък от изток, а в петък от запад. Минималните температури в четвъртък ще бъдат между 9 и 13 градуса, а максималните между 20 и 24 градуса.

Над западните и централните части на Стара планина в петък и събота ще бъде предимно облачно, а в петък ще вали дъжд, над 2000 м примесен със сняг. Ще духа умерен вятър от северозапад. Максималните температури на 1200 м ще бъдат в петък около 10 градуса, а в неделя до 15 градуса. Максималните температури на 2000 м в петък ще са около 2 градуса, а в неделя до 7 – 8 градуса.

В неделя и понеделник ще има разкъсана облачност, намаляваща до слънчево. Ще духа слаб вятър от южната четвърт. Максималните температури ще започнат да се повишават и на 1200 м ще достигнат 17 градуса, а на 2000 м ще бъдат около 9 – 10 градуса.

Във вторник ще бъде облачно с валежи от дъжд и силен вятър от североизток. Температурите слабо ще се понижат и на 1200 м ще бъдат около 12 – 13 градуса, а на 2000 м – около 8 – 9 градуса.

В сряда, четвъртък и петък ще преобладава слънчево време и температурите слабо ще се повишат.

Дежурен синоптик: Валентина Радойска

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.