1988 четения

Две мощни фирми паднаха в капан заради фиктивна сделка със зърно за 275 000 лв.

Измамниците от В. Търново и Върбица предложили продажба на реколтата от 1500 дка царевица и 800 дка слънчоглед

ДВЕ МОЩНИ ЗЕМЕДЕЛСКИ ФИРМИ ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И КАРНОБАТ ПОПАДНАХА В КАПАНА НА ДВАМА МОШЕНИЦИ ЗАРАДИ ФИКТИВНА СДЕЛКА СЪС ЗЪРНО ЗА 275 000 ЛЕВА. 36-годишен от Върбица, добре известен на властите и осъждан, и търновец на 33 г. успели да заблудят бизнесмените, че могат да им доставят реколтата от 1500 дка царевица и 800 дка слънчоглед. Зърното било от нашия край и било договорено на изгодни цени. Използван е фактът, че тази година реколтата е слаба и фирмите пазаруват предварително и плащат по банков път за наличните добиви.

ДВАМАТА ИЗМАМНИЦИ НЯМАЛИ НИТО НИВИ, НИТО ПЪК УГОВОРКИ СЪС ЗЕМЕДЕЛСКИ ПРОИЗВОДИТЕЛИ. Явно обаче са били доста убедителни, защото търновската фирма им превела 75 000 лева, а от другата със седалище в Карнобат наредили 200 хиляди по банков пък. Минали сроковете по договора, но бизнесмените не получили нищо и подали жалба до МВР и прокуратурата. Със случая се заела Икономическа полиция във Велико Търново, защото измамата била реализирана в областния град.

В хода на разследването са събрани достатъчно данни, че в периода от началото на август до 16 септември тази година в условията на продължавано престъпление 33-годишният от В. Търново и 36-годишният от Върбица, известен на полицията и осъждан, с цел да набавят за себе си облага измамили представители на двете фирми, че на земеделски производител от Г. Оряховица предстои да прибере реколтата си и има възможност да изпълни договори за продажба на земеделската продукция. Фирмите заплатили предварително, но не получили нищо.

След доклад на материалите по случая във Великотърновската районна прокуратура двамата комбинатори са привлечени като обвиняеми. В четвъртък те са били задържани за 72 часа, а в петък съдът в старата столица е гледал искането на обвинението да останат зад решетките. Късно същия ден двамата, обвинени в измамата, са оставени в ареста с постоянни мерки.

СПОРЕД ИЗТОЧНИЦИ ОТ РАЗСЛЕДВАНЕТО В ЦЯЛАТА СХЕМА ИМА НЕЩО СЪМНИТЕЛНО, защото никой в днешно време не превежда по банков пък такива сериозни суми, без да е видял стоката и да се е убедил, че тя съществува…

Нели СУКОВА

Един коментар за “Две мощни фирми паднаха в капан заради фиктивна сделка със зърно за 275 000 лв.

  • 09.10.2020 в 21:00
    Permalink

    БОЙ ДО ПРИПАДЪК, после да се прибберат парите,, или смърт. Това е решението , – никакъв съд

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *