Вестник Борба – областен всекидневник, Велико Търново

Вестник Борба – областен всекидневник

Инж. Снежана Несторова – технолог във „Винпром” АД, участвала в предаването „Фермата“: „Домашният оцет може да се ползва за салати, но разваля туршиите”

– Как така технологът на „Винпром” АД – Велико Търново, се озова в предаването „Фермата”?

– Идеята за участие във „Фермата” дойде спонтанно. Много хора следят това предаване и затова решихме да представим рецепта за ябълков оцет в домашни условия и нашата фирма „Винпром” АД – Велико Търново. Бе много вълнуващо и приятно преживяване.

– Каква беше задачата, която поставихте на участниците?

– В най-българската седмица в предаването на участниците беше поставена задача да приготвят ябълков оцет. Дадохме им насоки за това как да нарежат ябълките, да приготвят сироп от пчелен мед за заливане и условията, при които да проведат ферментацията. В края им беше връчена рецептата с точните пропорции.

За приготвянето на 15 литра оцет са необходими 10 – 12 кг ябълки (добре узрели, сочни). Препоръчваме да се използват различни сортове ябълки с различно съдържание на захари и киселини за по-добра ферментация; 2,5 кг пчелен мед; 12 л минерална вода с ниска минерализация или преварена питейна вода за отстраняване на хлора. Марля или тензух, ластик за пристягане. Дървена лъжица за разбъркване.

– Всеки ли може да създаде ябълков оцет в домашни условия?

– Процесът на ферментация и производство на оцет в домашни условия е труден и доста продължителен – до повече от три месеца. Невинаги е възможно да се поддържа еднаква температура и количеството кислород във въздуха не достига за работата на бактериите. В този случай оцетно-киселата ферментация невинаги протича в правилната посока.

Често полученият оцет не запазва приятния вкус и аромат, характерни за вложената суровина (ябълки или грозде).

В домашни условия много трудно може да се постигнат пълна бистрота и необходимият киселинен градус (процент), който е необходим за консервиране на зеленчуците. Това прави домашния оцет подходящ за пряка консумация в салати, но не и за използване при правенето на туршии, тъй като се развалят. Българинът спазва традицията да прави зимнина през есента.

Произведеният оцет от „Винпром” АД – Велико Търново, е с пълен контрол на качеството.

Консервиращите свойства са запазени. Има приятен вкус, аромат, бистрота и стандартизирана киселинност. Запазени са всички необходими полезни вещества – витамини, минерали и пектин. Използването му за консервиране и консумация е гарантирано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *