Няколко съвременни мита за рака на гърдата

Всяка година с това заболяване се диагностицират 2 милиона жени по света.

Ракът на гърдата е един от трите най-често срещани вида рак при жените. Всяка година с това заболяване се диагностицират 2 милиона жени по света.

Според Световната здравна организация (СЗО), през 2018 г. от рак на гърдата са починали около 627 000 жени, което представлява 15% от всички смъртни случаи от рак сред жените, предава Nova.

Статистиката е мрачна. Ранното откриване обаче може да промени разликата между живота и смъртта. Разбира се, има и много невярна информация, свързана с тази болест и с рисковите фактори.

Октомври е месецът за осведоменост за рака на гърдата. Турският вестник „Сабах” в свой материал се опитва да отдели фактите от измислиците.

Мит: Носенето на сутиен може да причини рак на гърдата

Факт: Носенето на стегнати сутиени с банели или всякакъв друг тип сутиен не причинява рак. Въпреки че някои твърдят, че носенето на стегнато бельо влияе негативно върху процеса на лимфодренаж в тъканите на гърдата, няма нито биологична причина, нито някакви научни доказателства за връзка между двете неща. Ако носите твърде тесен сутиен, по кожата ви може да останат зачервявани, които би трябвало да изчезнат след няколко минути. Така че дали да носите сутиен, или не е въпрос на личен избор.

Мит: Използването на дезодорант може да причини рак на гърдата

Факт: През последните години се разпространяваха различни плашещи теории, свързани с алуминия в дезодорантите. Това се дължеше на твърдението, че химикалите в дезодорантите и антиперспирантите се абсорбират в кожата и изцяло предотвратяват възможността токсините да напуснат организма. Опитите обаче показват, че такива химикали образуват само временни „тапи“ в потния канал, които спират или забавят потока на потта, но по-късно се отделят с естественото отделяне на клетките на кожата.

Нито Американското или Канадското общество за борба с рака, нито британският Институт за изследване на рака, както и която и да е надеждна здравна институция не са открили доказателства, свързващи използването на дезодорант с повишен риск от рак на гърдата Единственото предупреждение във връзка с алуминия в дезодорантите е, че той може да предизвика дразнене при хора с чувствителна кожа.

Мит: В семейството ми няма случаи на рак на гърдата, така че няма да се разболея

Факт: Генетиката може да бъде чудесен фактор за предотвратяване и засичане на някои видове рак на гърдата, но само 15% до 20% от случаите са свързани с фамилна анамнеза за заболяването. Дори ако в семейството ви няма човек с рак на гърдата, пак можете да се разболеете. И обратното – това, че майка ви, сестра ви или дъщеря ви са имали рак на гърдата, не означава непременно, че и вие ще имате.

Мит: Твърде млада съм, за да имам рак на гърдата

Факт: Една на всеки шест жени в Турция, диагностицирани с рак на гърдата, е на възраст между 20 и 30 години. Рискът от рак на гърдата се увеличава с възрастта, но това не означава, че младите хора са застраховани.

Източник: marica.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *