Водещи новиниКултураОбразованиеОбщество

С възстановка на Царевец отбелязаха 625 г. от смъртта на Иван Шишман

Продължават разкопките в крепостта „Калето”, където е живял и Дракула

Проф. Николай Овчаров
Цар Иван Шишман, 1393 г.
Занаятчия
Комендант на свищовската крепост, 1393 г.
Снимки Сашка АЛЕКСАНДРОВА

С ВЪЗСТАНОВКА НА СРЕЩАТА МЕЖДУ ЦАР ИВАН ШИШМАН И КОМЕНДАНТА НА СВИЩОВСКАТА КРЕПОСТ, СЛУЧИЛА СЕ ПРЕЗ 1393 ГОДИНА, бяха отбелязани 625 години от смъртта на последния български владетел. Комендантът идва на тази среща, за да докладва за готовността на Дунавските крепости да защитават България до последна капка кръв. Това се случва, но въпреки всичко Търновското царство е превзето, разказва археологът Николай Овчаров, който вече второ лято прави археологически проучвания на крепостта „Калето” в Свищов и по чиято идея беше направена историческата възстановка.

Археологът припомня още, че последните две години от живота си царят прекарва като управител на Никопол и формален васал на султана. Има сведения, че Иван Шишман е убит в Никопол на 3 юни 1395 г. след завземането на града от нашествениците. Най-вероятно атаката на Никопол е по повод факта, че цар Иван Шишман влязъл в съюз с унгарците и застава на страната и активно помага на влашкия владетел Мирча Стари при неуспешна за османците битка във Влахия при Ровине. А вероятно същата съдба застига и кефалията на Свищов Алдимир, допълва още Овчаров.

„Разкопките в замъка на Алдимир в Свищов показват колко самоотвержено той е бранил крепостта. Когато все пак крепостта пада, турците оценяват значението й и я използват. През 1462 г., почти столетие по-късно, там се подвизава Дракула, който за известно време успява да завладее крепостта. В крайна сметка тя е взривена през 1810 г. от руските войски на ген. Каменски“, разказва Николай Овчаров.

Той заедно с проф. Пламен Павлов, историк от ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“, вече десетилетие работят и върху реабилитацията на Иван Шишман, за когото историята често казва, че е изоставил Царевец и е предал България.

„Той не е безхарактерен цар, който предава държавата си. В последния етап на войната той се изправя с 5000-на армия срещу 30 000 отбрана армия на Али Паша. Въпреки нищожните шансове Шишман тръгва на битка, а това не може да го направи страхливец“, категоричен е Овчаров.

СЛЕД ДЕСЕТИНА ДНИ КРЕПОСТТА, КОЯТО, СПОРЕД АРХЕОЛОГА, Е ПОСЛЕДНИЯТ ДЪХ НА ТЪРНОВО, ЩЕ БЪДЕ НАПЪЛНО РАЗКРИТА. „Находките в „Калето” са много интересни. Имаме над 100 монети за двата сезона. И тези монети илюстрират цялата бурна история на крепостта от XIII век, когато започва историята й, до нейния край. Имаме две монети от времето на Иван Асен II, което време е 30-те – 40-те години на XIII век, точно когато е вдигната крепостта“, разказва археологът.

Сред монетите има и един изключително добре запазен екземпляр от времето на Иван Шишман. Според търновския нумизмат проф. Константин Дочев монетата е ценна именно защото е стигнала до нас почти такава, каквато е била при изсичането й.

Монетата е медна. Има монограми и от двете страни. От едната страна е монограмът за цар, от другата – за името на царя, а това е бил Шишман. Сред находките има и керамика от различни периоди. Отличава се един бокал, изпълнен в стила на търновско сграфито. Чашата е била предназначена за болярин и е с дупка на столчето, което значи, че е носена на колона от съответния аристократ. Има и една обикновена глинена чаша за вино, която е била ползвана от войник.

„Разкопките бяха предизвикани от желанието на Община Свищов да бъде разкрита крепостта. И искам да ви разкрия нещо – Община Свищов е напът да спечели голям проект, чрез който да бъде реставрирана крепостта „Калето“ и социализиран паркът, в който тя се намира“, каза още Николай Овчаров.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Сн. авторката

One thought on “С възстановка на Царевец отбелязаха 625 г. от смъртта на Иван Шишман

  • Всичкото хубаво, ама законният цар е Иван С(т)рацимир от Видинското царство. Ако Шишман мислеше за държавата, а не за собствения си ранг, можеше вместо васал на султана да се поклони на законния цар и да обединят царството. Само че всеки при възможност иска да е цар и не го интересува друго.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *