Тревога! COVID-19 проникна в Център за деца с увреждания във Великотърновско

Двама възпитатели са заболели, 23 малчугани остават под карантина

 

СЛУЧАИ НА КОРОНАВИРУС БЯХА УСТАНОВЕНИ В ЦЕНТЪРА ЗА СПЕЦИАЛНА ОБРАЗОВАТЕЛНА ПОДКРЕПА В НОВО СЕЛО, община Велико Търново. Положителна проба са дали двама възпитатели, заради които се наложило да бъдат карантинирани 23 деца с увреждания. Повечето от малчуганите са сирачета и живеят в центрове за настаняване от семеен тип. Въпросните институции са на територията на няколко населени места – Павликени, Севлиево, Горна Оряховица и т.н.

Първият доказан инфектиран от възпитателите бил учителят по теория, който от 2 октомври не е ходил на работа. Това заяви пред „Борба“ управителят на центъра Мартин Коцев.

„Той се е лекувал за гнойна ангина. Отишъл е в София, в УМБАЛСМ „Н. И. Пирогов“, където медиците се усъмнили, че може да е с коронавирус, и му направили PCR тест. Оказал се положителен и е настанен за лечение там”, заяви Коцев.

Другият инфектиран е нощен пазач, който е на възраст 60 години. Охранителят си направил изследване по своя инициатива. Така е диагностициран с COVID-19 и настанен за лечение в МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

В резултат на контакта на двамата служители в центъра с децата 23 малчугани остават в домашна изолация. Петима от тях са в общежитията на образователното звено. Малка част са при семействата си, но повечето са в центрове за настаняване от семеен тип.

„ВЪВ ВТОРНИК СУТРИНТА ДОЙДОХА ОТ РЕГИОНАЛНАТА ЗДРАВНА ИНСПЕКЦИЯ ДА ВЗЕМАТ PCR ТЕСТОВЕ НА ДЕЦАТА В ОБЩЕЖИТИЯТА. След това ще изследват и останалите, които не пребивават тук“, допълни управителят.

По думите му в образователното звено се спазват противоепидемичните мерки, всеки ден се извършва дезинфекция и персоналът носи маски, но поради уврежданията си някои деца не могат да издържат с предпазни средства на лицата си.

„Много е трудно малчуганите с тежки увреждания да бъдат накарани да носят маска. Всекидневно възпитатели им обясняват, че трябва да спазват дистанция, но децата са емоционални. Прегръщат учителите си и приятелите си“, коментира Коцев.

Междувременно във вторник бяха доказани седем нови случая на инфекцията. ЗАРАДИ ПО-СЕРИОЗНО ИЗРАЗЕНА СИМПТОМАТИКА В БОЛНИЦА СА НАСТАНЕНИ 30 ДУШИ, а 58 носители на заразата са поставени под домашна изолация. Карантинирани са 259-ма.

За миналата седмица в областта са засечени 55 души с коронавирус. Най-много от тях са от община Стражица – 27, където здравните власти опитват да потушат огнище в производствено предприятие. Останалите са в общините Велико Търново – 15, Горна Оряховица – 6, Полски Тръмбеш – 4, и Лясковец – 3.

Общият брой на заболелите в региона става 413.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *