730 четения

Мъртва риба три дни продължава да излиза по бреговете на Златаришка река

СЕРИОЗНИ КОЛИЧЕСТВА МЪРТВА РИБА СЕ ПОЯВИХА ПО БРЕГОВЕТЕ НА ЗЛАТАРИШКА РЕКА. На тревожната гледка се натъкнали местни любители въдичари, които сигнализираха „Борба“ за видяното. По думите им умъртвените риби започнали да изплуват в началото на уикенда и към понеделник в района продължават да се забелязват още екземпляри, които са обърнали кореми.

Рибите са с различна големина, като преобладават сладководни със среден размер.

Според рибарите причината за мора е промишлено замърсяване, тъй като в последната седмица са паднали достатъчно валежи. Това на практика напълно изключва възможността причината за умрелите риби да е липсата на достатъчно кислород в реката.

Местните се надяват експертите от РИОСВ Велико Търново да се самосезират и да проверят предприятията, намиращи се в близост до водоема. Според тях една от опциите за предотвратяване на повторно еконарушение с такива последици е налагането на глоби. Другият сценарий, който може да спре нарушителите, е преустановяване на дейността им за определен период от време.

Тревогата на въдичарите е насочена към факта, че рибният ресурс все трудно бива възобновен, особено в условията на намалено количество вода в естествените хидрообекти.

В началото на годината РИОСВ санкционира млекопреработвателно предприятие в Елена, което замърсило тамошната река чрез изпускане на вредни отпадъчни води заради нефункционираща нормално пречиствателна станция.

Сред последните по-сериозни случаи на мор на риба са тези в района на Драганово и Кесарево.

Галина ГЕОРГИЕВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!