С пищна заря и празничен концерт Горна Оряховица чества 150-годишнината от обявяването си за град

С ТЪРЖЕСТВЕНО ЗАСЕДАНИЕ НА ОБЩИНСКИЯ СЪВЕТ, ПРАЗНИЧЕН КОНЦЕРТ И СВЕТЛИНЕН СПЕКТАКЪЛ ГОРНА ОРЯХОВИЦА ЧЕСТВА 150-ГОДИШНИНАТА ОТ ОБЯВЯВАНЕТО СИ ЗА ГРАД. Празникът на града, който по традиция се отбелязва на 29 май, тази година бе отложен заради кризата с коронавируса и въведеното извънредно положение, но бе организиран на друга дата – 12 октомври, в Деня на българската община. Двама горнооряховчани бяха удостоени със званието „Почетен гражданин” и още 14 достойни мъже и жени получиха награди за приноса си към Горна Оряховица в различни сфери.

Честването започна с тържествена сесия, на която председателят на Общинския съвет Димитър Николов обяви решенията за удостояване с отличия на наградените, а те оставиха своите пожелания за поколенията в Летописната книга на Горна Оряховица.

Гости на церемонията бяха народните представители Милен Михов, Валентин Ламбев и Явор Божанков, областният управител проф. Любомира Попова, както и ръководители на институции.

Посмъртно званието „Почетен гражданин” получи адвокат Димо Димов. Той е роден през 1948 г. в Камен, но целият му съзнателен живот е свързан с Горна Оряховица. Завършил е ТЕТ „Ломоносов” и право в Юридическия факултет на Софийския университет.

Кариерата си започва като стажант във Великотърновския окръжен съд, а след това две години е следовател в Районна прокуратура – Горна Оряховица.

От 1976 до 1987 г. е секретар на Градския народен съвет. За кратко е ръководител на отдел в Окръжния народен съвет – Велико Търново, но отново се връща на работа в Общинския народен съвет в Горна Оряховица.

Под негово ръководство като секретар на Горнооряховска община е въведена системата на ЕСГРАОН.

В продължение на много години Димо Димов е председател на Общинския съвет по изкуство и култура.

От 1992 г. е адвокат. Бил е кандидат за кмет на местните избори през 2003 г. От 2007 г. до края на живота си е председател на Общинската избирателна комисия. Два мандата е юрист на Общинския съвет.

От 1998 г. до 2004 г. е член на Управителния съвет на НЧ „Напредък 1869”. Смъртта отнесе Димо Димов на 28 март 2019 г., но за горнооряховчани той ще остане като една от най-значимите личности в най-новата история на града.

Отличието на адвокат Димов получи съпругата му Аня Димова.

ВТОРИЯТ ПОЧЕТЕН ГРАЖДАНИН ЗА ГОДИНАТА БЕ АРХЕОЛОГЪТ ПРОФ. Д-Р ХИТКО ВАЧЕВ, РОДЕН НА 14 СЕПТЕМВРИ 1959 Г. В ГОРНА ОРЯХОВИЦА. Завършва история във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий” през 1985 г. и веднага е назначен за уредник археолог в Регионалния исторически музей, където работи и досега.

През 1998 г. защитава докторска дисертация, през 2007 г. става доцент, а през 2013 г. – професор. От 2006 г. е хоноруван преподавател във ВТУ.

Проф. Хитко Вачев има значителен принос за развитието на културно-историческото наследство и музейното дело в региона и страната. Ръководител е на много теренни проучвания и разкопки, някои от които свързани с родния му град. Работил по църквата „Св. Атанасий” в Горна Оряховица. От 1985 до 1991 г. е сред ръководителите на екипа, започнал първите археологически проучвания на крепостта „Ряховец”. Четвърт век по-късно отново помага за проучването на крепостта над Горна Оряховица и е научен консултант на новия екип, който прави разкопките.

С „Почетен знак на кмета на Горна Оряховица” бе удостоен инж. Тодор Тодоров. Инж. Тодоров бе предложен за почетен гражданин, но сам оттегли номинацията си.

Инж. Тодоров е един от основателите на Средното сержантско училище в Горна Оряховица. Ползва се с авторитет и в спортните среди на града – той има принос за създаването, развитието и популяризирането на спортно-състезателната дейност на Хандбален клуб „Локомотив“, който наскоро отпразнува 50-годишнината си.

За принос към образованието отличие бе присъдено на Ваня Недкова – старши учител в начален етап в СУ „Вичо Грънчаров”. Децата са писателите на моята житейска книга, всеки един успех е постигнат благодарение на здравата връзка между родителите, децата и колегите, благодаря на всички, които застанаха зад мен, каза Недкова. Тя бе изненадана на сцената с голям букет цветя от своите ученици.

За принос към науката Годишна награда получи професорът по бионика Евгени Дюкенджиев – основател на лаборатория за атипично протезиране и човек, дал шанс за по-добър живот на пациенти с детска церебрална парализа и гръбначно-мозъчни заболявания. Ангажимент попречи на професора лично да приеме приза си, вместо него го взе съпругата му, която благодари от негово име за честта.

ГОДИШНИТЕ НАГРАДИ ЗА ПРИНОС КЪМ КУЛТУРАТА СА ДВЕ. ЕДНАТА ОТИДЕ ПРИ ХУДОЖНИКА ИЛИЯ БАНКОВ. През октомври м. г. Банков празнува своите 60 години. Голяма част от тях той е посветил на културния живот в Горна Оряховица. Банков е и всеотдаен преподавател, казват колегите му от „ГоАрт”. Втората награда за принос към културата е за актьора Илия Георгиев. Към днешна дата Георгиев е част от театър „Искри и сезони”. Актьорът е и основател на фондация „Достойни българи”, чиято основна цел е издигането на паметници на бележити наши сънародници. Негова е основната заслуга в центъра на Горна Оряховица да бъде поставен паметник на Атанас Буров. Трима са отличени с Годишната награда на Горна Оряховица за принос към здравеопазването. През 2019 г. младият гастроентеролог д-р Илко Костурков стана Лекар на годината в категорията „Ти си нашето бъдеще” в Годишните награди на Българския лекарски съюз. Д-р Нина Петкова е началник на клинична лаборатория в МБАЛ „Св. Иван Рилски”. Д-р Бисерка Акиванова, която ръководи Отделението по физикална и рехабилитационна медицина в болницата в Горна Оряховица, е третата отличена за принос към здравеопазването.

Акробатите Мартин и Данаил Николови са отличени в сферата на спорта. Братята тренират спортна акробатика от 2012 г. в СК „Джим Денс“ с треньор Йорданка Кочева.

Инвеститор N 1 за 2019 г. Венцислав Стоев е носител на Годишната награда в сферата на икономиката. Стоев е сред най-крупните работодатели в Горна Оряховица, с над 400 постоянно заети в различните му дейности служители. Скрита остава благотворителната му работа. Той е сред активните членове на Ротари клуб и е сред хората, дали най-много за инициативата за подкрепа на даровити деца от Горна Оряховица и Лясковец.

Трима са номинирани за принос в социалната сфера. Социалният работник Станка Мезева, или Таня, както я познават всички, е с над 35-годишен стаж в сферата. Отличието получава и Джеф Акерманс от Управителния съвет на нидерландската фондация SMHP „Медицинска и социална подкрепа за Източна Европа”. Фондацията е сред редовните дарители на МБАЛ „Св. Иван Рилски”, като за 2019 г. и 2020 г. стойността на предоставената под различни форми помощ е близо 120 хил. лв. Галин Анастасов, съсобственик и търговски директор на „Ден и нощ” ООД, получава наградата за принос към социалната сфера, защото неговата фирма бе една от първите, отзовали се на благотворителната кампания за подкрепа на болницата в борбата й с коронавируса.

„Ден и нощ” ООД предостави 100 хил. лв., отделно са и други дарения, правени на различни социални услуги.

Наградите връчиха кметът инж. Добромир Добрев и председателят на Общинския съвет Димитър Николов. За тези 150 години е извървян дълъг път. Но Горна Оряховица не е само парче земя – тя е всеки един от нас! Поколения са предавали на тези след тях своя опит и поука. За тези 15 десетилетия много достойни жени, мъже и цели фамилии са оставили имената си в историята на нашата община. Горнооряховчани за тези 150 години са успели да преодолеят проблеми, по-тежки от днешния – ще успеем и ние, каза в празничното си слово инж. Добромир Добрев. След церемонията по връчването на званията „Почетен гражданин”, „Почетният знак на кмета” и „Годишните награди” празникът продължи с концерт на площад „Георги Измирлиев“.

На сцената излязоха най-добрите таланти, израснали от горнооряховската школа, както и от най-актуалните звезди на попмузиката в България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *