Със 70 на сто скачат билетите за забележителностите на Велико Търново и Арбанаси

Независимо от тоталния спад на туристи вдигат цените за посещения

 

ДРАСТИЧНО ПОСКЪПВАТ ЦЕНИТЕ НА БИЛЕТИТЕ НА ОСНОВНИТЕ ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО И АРБАНАСИ. От началото на следващата година с почти 70 на сто се вдигат таксите за Царевец, както и за средновековните църкви и музейни обекти в болярския град и Арбанаси. Това сочи проект за изменение на Наредбата за определяне и администриране на местните такси и цени на услугите, внесена за разглеждане в Общинския съвет. Според местния нормативен акт, вместо досегашните 6 лв., посетителите на крепостта на Асеневци, която е и най-посещаваният местен обект, ще трябва да вадят по 10 лв., показа наша справка.

Семейният билет също поскъпва със 70%. За ученици, студенти и пенсионери цената от 2 лева се увеличава на 5 лева. Предвидени са и семейни билети от по 20 лв. За час екскурзовод на български таксата е 20 лв., а за беседа на чужд език – 40 лв.

„Повишение на услугите, както и фактът, че в старата столица вече има музеи, които са сложили такса от 10 лв. и не регистрират отлив, са основните мотиви за скока. Вносителите се базират и на факта, че билетът за варненския Ретромузей е 12 лв., а за Ботаническата градина в Балчик – 14. Замъкът в Равадиново пък бил с вход 20 лв., а срещу 30 лв. се влизало в новия исторически парк. Освен това в съседните държави, включително Гърция и Турция, за музеи туристите плащали между 5 и 30 евро, гласи още мотивировката.

С новата цена се прогнозират годишни постъпления от над 2,2 млн. лв. При сега действащата цена приходите са 1,4 млн. лв. Същевременно Община Велико Търново регистрира тотален отлив на туристи и почти нулев интерес към крепостта „Трапезица” заради високите цени и прескъпия фуникуляр, независимо че за реставрацията й бяха налети милиони.

Стилян НАЙДЕНОВ

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.