77 четения

СЗО: Стратегията на колективния имунитет и свободното циркулиране на коронавируса са неприемливи

Генералният директор на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус заяви, че е неприемлива стратегията, при която колективният имунитет срещу коронавируса, предизвикващ Ковид-19, се достига в обществото посредством свободното циркулиране на инфекцията, предадоха световните агенции.
Гебрейесус изтъкна на брифинг в Женева,че подобен вариант не съответства на етичните норми, като припомни, че такава стратегия на защита от болест никога не се е прилагала в историята на медицината. Колективният имунитет не е бил използван в качеството на стратегия за реагиране срещу огнища на инфекция, да не говорим за пандемия. „Това е проблематично както в етичен, така и в научен план!“, каза ръководителят на СЗО.
По неговите думи медицината не разполага с достатъчно знания за имунитета срещу Ковид-19. Въпреки че той се изработва в рамките на няколко седмици, все още не е известно колко силен се явява имунният отговор и каква е неговата продължителност. Той може да е различен при различните хора. Гебрейесус припомни за различни случаи, когато е било регистрирано вторично заразяване при вече преболедували пациенти.
Той отбеляза, че по-малко от 10 процента от населението е било инфектирано от коронавируса. А безконтролното му циркулиране
сред хората би довело до ненужни заразявания, страдания и смъртни случаи.

Източник: Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *