Водещи новиниОбразование

Учители, родители и ученици от Гимназията по моден дизайн бяха заедно на поход до Преображенския манастир

РОДИТЕЛИ, УЧИТЕЛИ, СЛУЖИТЕЛИ И УЧЕНИЦИ ОТ ПРОФЕСИОНАЛНАТА ГИМНАЗИЯ ПО МОДЕН ДИЗАЙН ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО БЯХА ЗАЕДНО НА ПОХОД ДО МАНАСТИРА „СВЕТО ПРЕОБРАЖЕНИЕ ГОСПОДНЕ”. Групата е преминала пеш по екопътеката, дълга 7 км, като началната точка на похода е била от кв. „Варуша“. Затова и възпитаниците на гимназията и техните учители и родители първо са се спрели пред паметника и родната къща на българския поет и общественик Петко Рачов Славейков. След това са били в църквата „Св. св. Кирил и Методий“, построена от майстор Колю Фичето, при Поборническия паметник, издигнат на мястото, където са погребани обесените борци за освобождението на България от турско владичество и участници в Априлското въстание през 1876 г.

Водач на групата бе председателят на пешеходния клуб по туризъм Станчо Русев. Той е разяснил на всички участници правилата за движение на групата и правилната стойка на туриста и е оказал съдействие за поставянето на предварително подготвени правила за поведение сред природата на видни места по маркирания туристически маршрут.

В двора на манастира се е провела тематична дискусия „Екология и здраве“. След това всички са разгледали забележителностите, влезли са в манастирската църква „Преображение Господне“, построена от Колю Фичето и стенописана от Захарий Зограф, видели са камбанарията със седемте камбани, създадена също от майстор Колю Фичето, монументалните стенописи „Колелото на живота“ и „Страшният съд“.

Дванадесетокласници и техни учители са били посрещнати от отец Георги – игумен на Преображенския манастир, с когото са дискутирали по теми, свързани с човешкия дух, добродетели и поведение, както и за възможните пътища за положителна промяна и по-добро бъдеще на хората у нас и в Европа.

Екопоходът е част от проекта „Единни в многообразието – иновативни действия за интеркултурно образование в Професионалната гимназия по моден дизайн – Велико Търново“, финансиран от Центъра за образователна интеграция на децата и учениците от етническите малцинства.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *