4124 четения

Изпълнителна агенция „Медицински надзор”: „Няма лекарски грешки при лечението на Христо Денев“

Разследващите са категорични, че смъртта е настъпила в резултат на тежка пневмония

 

НЕ СА ОТКРИТИ НАРУШЕНИЯ И ПРОПУСКИ ОТ СТРАНА НА МЕДИЦИТЕ ОТ МОБАЛ „Д-Р СТЕФАН ЧЕРКЕЗОВ“, УЧАСТВАЛИ В ДИАГНОСТИЧНО-ЛЕЧЕБНИЯ ПРОЦЕС НА 19-ГОДИШНИЯ ХРИСТО ДЕНЕВ, починал след заразяване с коронавирус. Това е заключението от протокола на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“, което директорът на търновската болница д-р Стефан Филев цитира в сряда. След два месеца и половина разследване от здравното ведомство излизат със становище, което категорично оневинява лекарите от областната лечебница. В документа са вписани констатациите на трима външни специалисти, а мненията им се припокриват. Резултатът от аутопсията потвърждава, че Христо Денев е починал от тежка пневмония, довела до дихателна и сърдечносъдова недостатъчност.

„Имахме внезапни проверки, една от които с прокурор. Доказа се, че са взети всички противоепидемични мерки и борбата с вътреболничните инфекции е на необходимото равнище. Това категорично отхвърля едно от обвиненията, че смъртта е настъпила след вътреболнична инфекция“, заяви д-р Филев.

Той информира, че в протокола е вписано, че на 19-годишния търновец са направени множество и навременни изследвания. Въпреки проведеното лечение той на няколко пъти се влошава и се наложило да бъде преместен от специализираното в интензивно отделение. Комисия в състав д-р Галина Гарева, зам.- директор на МОБАЛ, д-р Константин Рашков, шеф на инфекциозно отделение, и д-р Сибила Маринова, началник на реанимацията, взела решение да му бъде приложено лекарството „Роактемра“, което не е експериментално и се разпространява в България от 2009 година.

„Нито един препарат няма, който да е произведен за лечение на коронавирус. Целият свят се опитва да намери такова лекарство. Решихме да го използваме, тъй като го имахме закупено още през март. Никоя фирма не ни е платила, нито участваме в клинично проучване на медикамента. Снабдихме се с него за лечението на д-р Виктор Точков, който беше първият хоспитализиран с коронавирус в болницата, но състоянието му се подобри и не се наложи да бъде използвано“, обясни д-р Сибила Маринова.

Тя подчерта, че през цялото време е провеждала консултации по телефона с изявени специалисти от София и Плевен. Така се родила и идеята за преливане на кръвна плазма от човек, преболедувал инфекцията. Категорична е, че нито един от колегите й не изразил критика спрямо провежданото лечение.

„Семейството на Христо Денев ежедневно получаваше информация за състоянието на младежа. Самият той почти през цялото време беше адекватен и оказваше пълно съдействие на екипа. Гледахме го като наше дете и до последно се надявахме, че ще оздравее“, допълни шефката на реанимацията.

По случая потърсени от разследващите са се произнесли проф. Коста Костов, проф. Таня Пенкова – Червенкова и проф. Радка Аргинова.

ТЕ СЕ ОБЕДИНЯВАТ ОКОЛО ЗАКЛЮЧЕНИЕТО, ЧЕ НА ПАЦИЕНТА Е ПРОВЕДЕНО АДЕКВАТНО КОМПЛЕКСНО, ПРОТИВОВЪЗПАЛИТЕЛНО, АНТИБИОТИЧНО, АНТИКОАГУЛАНТНО, КИСЛОРОДОЛЕЧЕНИЕ И БИОЛОГИЧНО ЛЕЧЕНИЕ, а приложените медикаменти не противоречат на добрата медицинска практика. Мнението им е, че фаталният изход е настъпил поради тежестта на патологичния процес, която не е овладяна, въпреки масивната антибиотична, противовъзпалителна и имунологична терапия, насочена срещу цитокиновата буря, а цялата клинична картина се развива на фона на рисковия факт затлъстяване, чернодробни увреждания и често боледуване от респираторни заболявания.

Заключението от аутопсията пък е, че Христо Денев е страдал от тежка лобарна пневмония, довела до развитието на остра дихателна и сърдечносъдова недостатъчност, израз на които са отоци на мозъка и белите дробове. „Отрицателният резултат от взетата проба за коронавирус напълно кореспондира с данни относно срока на преживяемост на вируса“, гласи още документът.

Проверката констатира две административни нарушения – неподписани декларации за информирано съгласие по отношение на лечението на 19-годишния търновец и нецялостно отразяване в декурзусите на проведените телефонни консултации с медици.

При постъпването на Христо в болницата са подписани само „Декларация за информираност на пациента по отношение на източника на заплащане за диагностиката и лечението на негово заболяване“ – от бащата Иван Денев на 31.07. Той е дал писмено съгласие и за преливането на кръв и кръвни продукти на сина му на 22.07. Декларацията за информирано съгласие на пациента относно осъществяването на диагностично-лечебна дейност и свързаните с това рискове е подписана само от д-р Сибила Маринова на 21.07.

Документът „Информация за пациента“ също е без подпис.

ДИРЕКТОРЪТ НА МОБАЛ ЗАЯВИ, ЧЕ ИМА ЗАПЛАХИ ЗА ЖИВОТА МУ.

„От един човек, който нарича лекарите „фашисти“, има пожелание да бъда в моргата, с разрязан череп. Това е ежедневен тормоз не само към мен и семейството ми, но и към колегите ми. Обмислям да си търся правата по съдебен път“, коментира д-р Филев.

Галина ГЕОРГИЕВА

7 коментара за “Изпълнителна агенция „Медицински надзор”: „Няма лекарски грешки при лечението на Христо Денев“

 • 15.10.2020 в 12:45
  Permalink

  Цялата проверка уж щеше да бъде дали е лекуван с експериментални лекарства или по еднакъв начин с всички останали носители на Covid. А накрая заключението какво е – общи приказки и оправдания (както се очакваше). Шаблонно замазване включващо 2-3 месеца пауза за да може да се позабрави случая. Представям си как няколко месеца е „работено“ – просто са насрочили дата за след 2 месеца да прочетат псевдо-заключението, което е било ясно още в първия ден от псевдо-разследването.

  Отговор
 • 15.10.2020 в 15:58
  Permalink

  Може би версията се е сменила към 09.09 т.г., когато настъпиха рокади по върха на съответната надзираваща агенция..

  Отговор
 • 15.10.2020 в 17:29
  Permalink

  Интересно е как народът винаги търси грешки и конспирация, дори когато фактите са наяве. Защо не подлагате под съмнение изказванията на бащата, които не са проверени? Трябва да се научим да бъдем обективни и да спрем да коментираме теми, по които не сме компетентни. Затова има професионалисти, които са учили години наред.

  Отговор
  • 19.10.2020 в 16:37
   Permalink

   Представител на болницата ли си? Или смяташ, че докторите никога не правят грешки, дори когато карат немърливо през просото. Не сме били специалисти – а специалистите се прикриват един друг. Или вярваш, че няма такова нещо?

   Отговор
   • 20.10.2020 в 12:17
    Permalink

    абе бягайте я тази т*пата. Смениха шефа на агенция Медицински Надзор, професори ги покриваха, властите се скриха , че и награда й дадоха….
    Идете да видите в Плевен – пред всеки кабинет половината пациенти са от Търново. И ние сме „наградени“ с качествено здравеопазване …

 • 15.10.2020 в 17:44
  Permalink

  Извод – каквото и да стане в търново, виновни няма! Е хубаво – Плевен е наблизо. То и сега много хора ходят направо там.

  Отговор
 • 15.10.2020 в 18:07
  Permalink

  Още по от най-забавно щеше да бъде ако беше инфектиран с менингит, антракс, или ебола…

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!