162 четения

Близо 450 000 лв. спечели „Амалипе“ по европейски проект

БЛИЗО 450 000 ЛВ. СПЕЧЕЛИ ЦЕНТЪРЪТ ЗА МЕЖДУЕТНИЧЕСКА ТОЛЕРАНТНОСТ „АМАЛИПЕ“ за новия си мащабен проект, наречен „Заедно за успеха на всеки ученик: повишаване на капацитета на педагогическите специалисти за работа в мултикултурна среда“. Идеята на великотърновската неправителствена организация е класирана на първо място.

По този проект „Амалипе“ ще работи в партньорство с ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и 17 училища с преобладаващ брой на ученици, чийто майчин език не е българският. Средствата са европейски и са по Оперативна програма „Наука и образование за интелигентен растеж“.

34 месеца ще продължи работата по проекта, който е насочен към 510 педагогически специалисти и 20 образователни медиатори от основни, обединени, средни и професионални гимназии в различни области на страната.

Основната цел е повишаване на професионалната подготовка на учителите, които работят в мултикултурна среда. По време на обучението си педагозите ще се учат на прилагане на интеркултурно образование като един от основните механизми за превенция на отпадането от училище, формиране на толерантност сред децата и запазване на културната идентичност на учениците от етническите малцинства.

За тези две години и половина учителите ще трябва да разработят нови стратегически документи, които касаят работата в мултикултурна среда, както и да актуализират сега съществуващите. Най-вече педагозите и медиаторите ще получат повече знания и умения за това как да мотивират учениците и да ангажират родителите от етническите малцинства, за да участват те по-активно в образованието на децата си.

По проекта са заложени поредица от обучения на учители, директори, медиатори и други педагогически специалисти. Ще бъдат подготвени и учители наставници, които ще преминат цикъл от тематични модули за обучители, за да могат след това самите те да провеждат вътрешно-училищната квалификация.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!