138 четения

Гангрената е сред възможните усложнения от Ковид-19

Сингапурски лекари установиха, че едно от усложненията от новия коронавирус може да бъде гангрена на долните крайници, която се развива в резултат на образуване на тромб в аортата, съобщи ТАСС, като цитира публикация във в.“Стрейтс таймс“.
Завеждащият отделението по обща хирургия на болница „Тан Ток Сен“ Глен Тан съобщи, че лекарите са наблюдавали пациент с типична клинична картина на инфекция от новия коронавирус. „След като прекара в стационара няколко дни и състоянието му бе стабилизирано, 39-годишният мъж неочаквано започна да изпитва силни болки в десния крак с постепенно възникване на гангрена на пръстите“, обясни той. „С поставянето на стенд лекарите успяха да предотвратят последващо разпространение, а след три месеца гангрената напълно изчезна“, каза Тан.
Той подчерта, че „за млади хора без съпътстващи заболявания като диабет например е много странно да развиват подобни състояния . „Първоначално смятахме, че пациентът е имал сгъстяване на кръвта в долните крайници, което не е било диагностицирано. Но в процеса на изследвания бе установено, че тромбите са се появили в резултат на заразяването с Ковид-19 и са се появили именно в аортата“.
Специалистът напомни, че според изследванията коронавирусът може да доведе до развитието на инсулт, инфаркт и други заболявания, но че все още не са установени причините, поради които някои болни от Ковид-19 образуват тромби.

Източник: Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!