80 четения

Дават 14 млн. лв. за компютри за учители и ученици

99,7% от учениците учат присъствено, уточни министър Вълчев

Отпускат 14 млн. лв. за компютри за учители и ученици.

Това обяви министърът на образованието Красимир Вълчев.

Средствата са от държавния бюджет.

„12 000 от машините ще са за ученици, а 4000 за учители. Училищата ще закупят тези преносими устройства. Надявам се това да стане в следващите седмици. Компютрите ще бъдат използвани за електронно обучение, когато има карантиниране на паралелки и училища. Всеки учител трябва да има електронен дневник”, поясни Вълчев.

Министър Вълчев увери, че това не отнема обещанието за още 80 000 компютри, които ще бъдат закупени с европейски средства, но обясни, че самата процедура по финансирането в този случай отнема повече време.

По думите му няма как всички ученици и учители у нас да получат лаптопи.

istock

„Общият брой на ученици в страната е близо 700 000, а на учителите – 90 000″, коментира той. И заяви, че засега не се предвижда цялостно затваряне на училищата. Заразените деца с коронавирус са 162, а учителите – 159.

„От началото на учебната година минаха 30 дни. Това означава, че по 5-6 учители и ученици се заразяват на ден”, поясни Красимир Вълчев.

99,7% от учениците учат присъствено, уточни министърът.

„Категорично засега не предвиждаме цялостно затваряне на училищата. Целта ни е максимум присъствено обучение до края на годината, като най-голямата трудност очакваме през седмиците на грипните вируси“, заяви Красимир Вълчев.

Все пак, държавата взема мерки и се подготвя и за дигитално обучение, каквото прилагат всички класове под карантина.

Източник: pariteni.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!