82 четения

Ковид-19 може да доведе до загуба на слуха

Внезапна и трайна загуба на слуха, макар и рядко, може да бъде свързана с Ковид-19 при някои хора, предупреждават лекари, съобщавайки в „Бритиш медикъл джърнъл кейс рипортс“ за първи подобен случай във Великобритания, предаде Франс прес.
Според специалистите към множеството симптоми на Ковид-19 може да се добави и този възможен страничен ефект от инфекцията.
„Въпреки обширните сведения за болестта и различните симптоми, свързани с вируса, който я причинява, липсва дискусия за връзката между Ковид-19 и слуха“, отбелязват експертите.
Те препоръчват скрининг за загуба на слуха в болнична обстановка, включително при интензивно лечение, за да се предприеме навременна терапия със стероиди, която предлага най-голям шанс за възстановяване на слуховите способности.
Засега са съобщени само няколко подобни случая, свързани с Ковид-19. Описаният случай е първият във Великобритания.
Специалистите по уши, нос и гърло (УНГ) наблюдават годишно между 5 и 160 случая на 100 000 души на внезапна загуба на слуха. Причините остават неизяснени, като въпросният сензорен дефицит може да се дължи на запушен кръвоносен съд, например, както и на вирусна инфекция, причинена от грипни и херпесни вируси или цитомегаловирус.
Авторите на публикацията описват случая на 45-годишен мъж с астма, лекуван от Ковид-19 в тяхната болница. Пациентът е бил поставен на вентилатор в реанимация, тъй като е имал затруднения с дишането. Впоследствие състоянието му се е подобрило след лечение с ремдесивир, интравенозни стероиди и терапевтичен обмен на кръвна плазма. Седмица след отстраняване на дихателната тръба и излизането от реанимация, мъжът е забелязал необичайно звънене в лявото ухо, последвано от внезапна загуба на слуха.
При преглед на ушните канали на пациента е установено, че те не са запушени, нито възпалени, а тъпанчетата му са непокътнати. Тест е потвърди загуба на слуха в лявото ухо, която само частично се е възстановила след лечение с кортикостероиди. Изключвайки други възможни причини, специалистите са стигнали до извода, че загубата на слуха е свързана с Ковид-19.
Първият подобен случай, в който се споменава Ковид-19, е докладван в Тайланд през април тази година.

Източник: Бта

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!