540 четения

Местни пожарникари измислиха пъзели с правила за безопасност при земетресения

Огнеборците са автори и на листовки за грижа за възрастните хора

 

ТРИМА ПОЖАРНИКАРИ ИЗМИСЛИХА ТРИ ПЪЗЕЛА С УКАЗАНИЯ КАК ДА СЕ РЕАГИРА ПРИ СИГНАЛ ЗА ЗЕМЕТРЕСЕНИЕ. Началникът на търновските огнеборци главен инспектор Пламен Иванов, началникът на сектора по превенция и контрол от Регионалната пожарна и старши инспектор Евгени Стоянов са измислили атрактивното занимание, което има 100 части. Презентацията бе направена вчера в Община Велико Търново от зам.-кмета проф. Камарашев, Благовеста Факирова и тримата огнеборци в присъствието на кметовете на населените места.

ОСВЕН ТОВА БЯХА РАЗДАДЕНИ 52 ПЪЗЕЛА ЗА 20-ТЕ ЦЕНТЪРА В ОБЩИНАТА „ОТВОРИ ОЧИ”, а препоръката бе да се редят заедно с родителите. Председателката на Сдружението на кметовете и на сдружение „Св. Иван Рилски“ Благовеста Факирова посочи, че това е новаторска превенция, която е финансирана от Общината с 1700 лева. Освен пъзелите пожарникарите са направили и две листовки – за поведение при земетръс и за грижа за възрастните хора, които вече са раздадени по клубовете. Към пъзелите вече имало интерес от центровете в Елена и Павликени, а един от тях бил подарен наскоро на пожарникар N 1 у нас Никола Николов при последното му гостуване в Балван.

Миналата година през площадките в Балван са минали над 700 деца, които са обучени как да оцеляват сред природата и как да реагират при пожар. Вече бил учреден официално и Клуб за приложно колоездене в селото, чийто председател е кметът Недьо Георгиев. Клубът и младите огнеборци вече си имат и светлоотразителни жилетки, които бяха показани на срещата. С жилетка на млад огнеборец бе и малката придружителка на тримата огнеборци от Балван.

ОТ ЕДНАТА СТРАНА НА ТРИТЕ ПЪЗЕЛА ИМА РИСУНКИ НА ДЕЦА, КОИТО СА СПЕЧЕЛИЛИ НАГРАДИ В КОНКУРСА „С ОЧИТЕ СИ ВИДЯХ БЕДАТА“ – Руси Желязков от Балван, Надя Кирова и Аделина Манолова. Когато наредиш правилно пъзела с творбите и го обърнеш, излизат и препоръките как да се действа преди земетресение. Показан е семеен план за действие – тел. 112, маршрут за евакуация, спиране на тока, водата и газа. Посочено е какво е най-необходимото – фенерче, радио, батерии, аптечка, бутилирана вода и храна, пожарогасител и свирка. Третата част от указанията е как да се намали рискът – като се укрепят мебелите, без да се слагат тежки предмети нависоко.

Нели СУКОВА

Сн. авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!