Лидерът на TarnovoRuns се бори за титлата „Будител на годината 2020“

 

 

 

Калин Василев е класиран във финалната десетка, чака подкрепа в онлайн гласуване

 

ТЪРНОВЕЦЪТ КАЛИН ВАСИЛЕВ СЕ БОРИ ЗА ТИТЛАТА „БУДИТЕЛ НА ГОДИНАТА 2020“ В ИНИЦИАТИВАТА НА БЪЛГАРСКОТО НАЦИОНАЛНО РАДИО. Калин, който е създател и вдъхновител на движението TarnovoRuns достигна до финалната десетка, определена от журито. Състезанието продължава с онлайн гласуване, в което може да участва всеки и да даде гласа си за човека, който най-силно го вдъхновява. Гласуването приключва на 31 октомври. На 1 ноември ще стане известен победителят, който ще получи и отличието си на тържествена церемония.

„Не мога да повярвам каква година беше тази, въпреки всички перипетии, през които преминаваме. Сякаш, когато започнаха да ни се случват всички тези шантави истории с вирусите, хората разбраха какво е да изгубиш свободата си. В деня, в който обявиха изолацията и затвориха България, телефонът ми започна да звъни до прегряване. Приятели, познати и непознати ме питаха за екопътеки в района, започнаха да искат да излизат сред природата, за да избягат от напрежението“, разказва Калин.

Той признава, че няма представа от кого е номинацията, но и не крие, че е изключително благодарен за нея, защото така за пореден път е разбрал, че всичките му усилия да създаде общност във Велико Търново си струват.

„Спомням си първата статия, която излезе за мен, и тя беше във в. „Борба“. Бях съвсем в началото, имах приятели, които ме подкрепят, и шепа хора, които идваха на първите ни безплатни тренировки. Минаха вече пет години и половина и вече толкова много хора ми се доверяват. Историята ми за тези пет години е като приказка“, казва Калин.

Според него един от ключовете за успеха на каузата му е в това, че не спира да контактува с хора от всички възрасти. Калин работи с деца на 4 г. и с пенсионери на 74 и нагоре. „Това не е лесно, защото вдъхновението за петгодишното дете не е вдъхновение за 15-годишния тийнейджър, нито пък за младите хора на 25, на 35 години и т.н. По-лесно е да си подбереш своята възрастова група и с нея да споделяш идеи и каузи, но така не можеш да увлечеш след себе си целия град“, споделя още Калин Василев.

Това не е първата номинация за търновеца. Калин беше номиниран в инициативата „Ти си промяната“, сега се бори за отличие в кампанията на bТВ за доброволно почистване. Освен това Калин Василев стана герой и в книгата на Даниел Пенев „Хората, които променят България“.

150 българи са били номинирани в инициативата на БНР „Будител на годината 2020“. Журито е подбрало 10 финалисти, чиито каузи са утвърдени, израснали във времето и са станали устойчиви за общността, в която номинираният работи.

Калин Василев е роден през 1983 г. във Велико Търново. Завършил е Природо-математическа гимназия „Васил Друмев“ в града и бакалавърска програма „Биология и химия“ в Gettysburg College, USA. Дипломира се с университетска награда за цялостен принос в Катедрата по биология. До началото на 2014 г. прекарва постдокторантска специализация в университета Кеймбридж. 2014 г. е годината, в която Калин избра да се прибере у дома, и стана вдъхновител и създател на неформална гражданска група TarnovoRuns. Това е един иновативен организационен модел, място и общност, който дарява хората със здраве чрез провеждането на безплатни мероприятия от образователно, практично и мотивационно естество: тренировки на открито, бягания, йога, планински преходи, велоприключения, гостуване по семинари, консултации, кръжоци, информационни кампании, лагери и други.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Гласувайте за Калин тук:

https://bnr.bg/page/glasuvaite-za-buditel-2020?fbclid=IwAR1B6naysejYQzKGjASPGpJKifU_t7haqVzpAyn_2BGe2jzRKnXRhzOFPVw

4 thoughts on “Лидерът на TarnovoRuns се бори за титлата „Будител на годината 2020“

 • 16.10.2020 в 13:24
  Permalink

  Това Момче е уникално, наистина заслужава титлата. Дано я спечели. Искрено се надявам .

  Отговор
  • 16.10.2020 в 20:53
   Permalink

   Глупости на търкалета. Бие го сачмата. Жаден за внимание до болестно състояние.

   Отговор
 • 17.10.2020 в 16:34
  Permalink

  Как Търновец?, Той не е ли Великотърновец?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *