1601 четения

25 години Теодора Миновска е малката стопанка на голямото читалище в Първомайци

Иван Вазов лично е позволил културната институция в селото да носи името му

 

„ВСИЧКО МОГА ДА ПРАВЯ. СПРАВЯМ СЕ В ГРАДИНАТА, ИСТИНСКА ФУРИЯ СЪМ В КУХНЯТА, ШИЯ, ПЕЯ, БИВА МЕ НА СЦЕНАТА. ОБАЧЕ СЪМ ИЗБРАЛА ДА РАБОТЯ В ЧИТАЛИЩЕ. Това е като предопределение, вселената все насам ме буташе. И така вече 25 години.” Така Теодора Миновска представя себе си и отговаря на въпроса как и защо е избрала да работи в читалище „Иван Вазов“ в Първомайци. Когато Теодора се подчинила на съдбата и прекрачила прага на читалището, заработила като библиотекар, а сега вече е секретар, което ще рече, че тя е стопанката на едно от най-активните читалища в областта.

Каквото и да пише в длъжностната характеристика на секретаря на читалище „Иван Вазов – 1893“, ще е недостатъчно, за да стане ясно какво прави Теодора Миновска в работното си време. Защото тя нито работното си време спазва, нито пък се придържа към записаното в длъжностната й характеристика. В активния сезон е способна да работи 12 часа, справя се с документацията, с четири фестивала, които читалището прави, с краеведската поредица, която пак читалището издава, с поне 100 самодейци и една камара институции.

„Пред всички съм отговорна. Като започнеш от Министерството на културата, НАП, Агенцията по вписванията, банката, общината, кметството. Пиша отчети, защитавам субсидии, телефонът не спира да звъни, когато дойде време за някой фестивал. Обаче на мен не ми тежи, аз на едно място не мога да стоя“, казва Теодора Миновска и докато изброява институциите, с които почти ежедневно работи, вече е успяла да отговори на две позвънявания, да размени няколко думи с библиотекарката, да посрещне и изпрати двама – трима самодейци, отбили се ей така през читалището, на път за магазина.

Работата със самодейците е най на сърце на Теодора Миновска, вероятно защото самата тя е самодеец. А в читалището има женски народен хор, който е толкова титулуван, че е невъзможно да бъдат изброени всички успехи на певиците. На това се дължи и съществуването на един от най-дългогодишните фестивали в областта – този за народните хорове и любителските групи за обработен фолклор. Правят го вече 30 години, при това фестът е национален.

Театралният състав обаче остава най-голямата гордост на читалището. Трупата е основана през 1893 г. Има вече над 125-годишна история и в тази история съставът не е преставал да съществува нито за един ден, без значение от превратностите на историята. През последните 15 години артистите трупат отличия и слава под ръководството на актьора Милен Иванов.

„Имаме и детски танцов състав, Школа за народно пеене, Школа по гъдулка, детски клуб за народни хора и нямаше как да не направим детския фестивал „Весел Чичопей“. Започна първо само за нашите деца, за да има къде да се изявят, но много бързо се разчу, започнаха да идват изпълнители и от съседните населени места. Тази година трябваше да бъде за първи път регионален, но… явно ще е другото лято“, казва Теодора Миновска. И признава, че в читалището няма вечер, в която някой състав да не репетира. Заети са всички стаи, има стриктен график, който съставите спазват, за да могат да провеждат репетициите си.

САМАТА ТЕОДОРА МИНОВСКА ПЕЕ В ЖЕНСКИЯ НАРОДЕН ХОР. КОГАТО НЕ ПЕЕ, е суфльор и техническо лице в театъра, прави и декорите. Признава, че театърът е първата й страст и че би тръгнала и на танци, обаче няма време за това.

И как да има, като е и редактор на краеведската поредица „Моят роден край“, която библиотеката към читалището издава. Въобще малко са читалищата, които могат да се похвалят с такава дейност, а това в Първомайци поддържа поредицата си вече 17 г. Има издадени седем заглавия и една от книгите е история на читалището, в написването на която е участвала и Теодора Миновска.

„Знаеш ли колко е интересна историята на това читалище. Иван Вазов е дал личното си съгласие читалището да носи името му. Той е бил на 43 години тогава и вече е бил Патриархът на българската литература. Жителите на Сергювец са му пратили писмо с молба да стане патрон на читалището им и той им е отговорил. Даже книги им е изпратил“, разказва Теодора Миновска. След това уточнява, че съвременното читалище е създадено от обединяването на две по-малки – читалищата в Сергювец и Темниско. После помогнали с труда си да бъде вдигната сградата, в която се помещава съвременната културна институция на Първомайци.

ДА СЪЗДАДЕ ЦЕНТЪР ЗА ИЗКУСТВА В ЗАТВОРЕНОТО ВЕЧЕ УЧИЛИЩЕ „ХАДЖИ ВИКЕНТИЙ“ – ТОВА Е НАЙ-СМЕЛАТА МЕЧТА НА ТЕОДОРА МИНОВСКА. Казва, че мечтата й никак не е неизпълнима, още повече че сградата на училището е защитена и с историческа стойност. „Можем да превърнем част от стаите в ателиета на художниците. Даже скулпторите биха могли да работят тук, защото дворът е чудесен. И за пленер съм се замислила дори“, споделя Теодора Миновска и настроението й рязко се сменя, когато започва да говори за това училище, което може би е едно от най-старите в страната. Открито е през 1843 г. и престава да функционира като училище в 170-ата си годишнина.

Местните жители с мъка се преборили, но се преборили за това сградата да не бъде продадена. „Хаджи Викентий, който е най-големият дарител в областта, дава огромна сума за това училище. И ако тогава неговите съвременници и следовници бяха изпълнили точно волята му, днес тук щеше да бъде Априловската гимназия“, разказва още Теодора Миновска.

КОГАТО ЕЖЕДНЕВИЕТО Й НЕ Е ЗАЕТО С ЖИВОТА НА ЧИТАЛИЩЕТО, ТЯ ПРАВИ ХОРОСКОПИ. Влюбила се в сложната наука астрология, когато била в 8 – 9 клас, и оттогава чете, обучава се сама и се самоусъвършенства. Говори за планети, тригони, домове и съзвездия, все едно разказва за теменужките в двора си. Казва, че вече наизуст си знае звездната карта. „Там пише, че съм голям лидер, така че няма спасение. Където има работа за вършене, аз съм там“, усмихва се Теодора Миновска, в чиято биография е вписана и една кандидатура за кмет на Първомайци. Неуспешна, но това е, защото Теодора все още не се е научила да управлява политическите ветрове.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!