714 четения

Приказни герои и животни оживяват в ръцете на самоука майсторка на вълнени фигури

Талантливата болярка Даниела Керемидчиева е сред малцината българи, занимаващи се с иглонабиване

ИСТИНСКИ ШЕДЬОВРИ ОТ ВЪЛНА ТВОРИ ДАНИЕЛА КЕРЕМИДЧИЕВА ОТ ВЕЛИКО ТЪРНОВО. Тя създава реалистични фигури от естествената суровина, които впечатляват със своята прецизност и детайлност. Този занаят е сравнително нов за България, но вече набира сериозна популярност. По изкуството на Даниела въздишат все повече хора у нас и в чужбина, а болярката има планове един ден да започне да води курсове. До момента креативната нашенка е изработила над 150 фигури, а най-сложната от тях й отнела повече от 70 часа труд. Споделя, че иглонабиването е трудоемко хоби, но резултатът от положените усилия носи радост за душата.

Даниела е възпитаничка на Професионалната езикова гимназия „Проф. д-р Асен Златаров“, а след това следвала история в София. Работила е в сферата на туризма, като дълги години била екскурзовод.

„Запознах се с това изкуство, когато с първите групи, които водех, посещавахме Великобритания. Там имат традиция в тази сфера и реших да опитам да пресъздам видените там мечета. Използвах мохер и стана сполучливо”, споделя търновката.

Постепенно започнала да твори и други вълнени фигури, като с практиката усвоила до съвършенство занаята. ОБЯСНЯВА, ЧЕ ИГЛОНАБИВАНЕТО ПРЕДСТАВЛЯВА ПЛЪСТЕНЕ НА НЕПРЕДЕНА ВЪЛНА ЧРЕЗ СПЕЦИАЛНИ ИНДУСТРИАЛНИ ИГЛИ с различен размер. Обикновено за направата на една пластика се налага да се труди няколко дни, а след това на ръка шие дрехи, с които я облича, и по този начин й дава завършен вид.

„Първоначално правя скелет от тел. После започва увиването с вълна и наслагването на влакна чрез игли. Те влизат едно в друго и накрая става единна фигура. Обичам да правя всички извивки по тялото на приказния герой или животното и се старая да са твърди като топче за тенис“, уточни самоуката майсторка.

В творбите й няма нищо рисувано, всички елементи са от вълна, с изключение на обувките и разни детайли, като очила например.

Сред най-атрактивните й изделия са Пипи Дългото чорапче, Червената шапчица, лебеди, Йода от „Междузвездни войни“ и т.н. Изключително реалистични са и фигурките й животни – зайчета, котки, кучета, маймунки и кучета. Правила е и апетитни понички, гевречета, кроасани и печено пиле. Типично за есента в момента преобладават тикви и кратунки.

ПО ВРЕМЕ НА ИЗВЪНРЕДНОТО ПОЛОЖЕНИЕ СИ НАПРАВИЛА ФЕЙСБУК СТРАНИЦАТА „ARTANDFELT – ФИГУРИ ОТ ВЪЛНА“, където започнала да качва снимки на изработените модели. Така се борела със скуката и дала възможност на изкуството й да види бял свят.

„Не очаквах вълнените ми пластики да предизвикат такъв интерес. Изведнъж много хора започнаха да ми пишат и да поръчват. Искат предимно да правя фигурки на кучета по същия повод като този, заради който аз пресъздадох моя домашен любимец. В България обаче фигурките ми са скъпи за хората, затова ги продавам предимно в чужбина“, заяви Даниела.

Така един от шедьоврите й, представляващ коза с копита и рога от восък, бил купен от ценители на изкуството в Швейцария за 300 евро.

„Моите фигурки не са кукли, а се използват за декориране и носят радост за очите и душата“, допълва тя.

Галина ГЕОРГИЕВА

Един коментар за “Приказни герои и животни оживяват в ръцете на самоука майсторка на вълнени фигури

  • 16.10.2020 в 17:46
    Permalink

    Изумително, изглеждат като живи. Сръчност,умение , трудолюбие.Браво!

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!