259 четения

Реконструктори от България, Румъния и Украйна и курсанти възстановяват Нишката операция от 1944 г.

Военният министър Красимир Каракачанов ще наблюдава оригиналните военни машини в събота на полигона край Беляковец

 

80 РЕКОНСТРУКТОРИ ОТ БЪЛГАРИЯ, РУМЪНИЯ И УКРАЙНА, КАКТО И КУРСАНТИ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“ ЩЕ УЧАСТВАТ В НАЙ-МАЩАБНАТА военноисторическа реконструкция на сдружение „Братя по оръжие”. Тя ще се случи в събота в 12 часа на полигона на Военния университет в Беляковец.

Реконструкторите и курсантите ще представят не особено популярната, но много ключова за втората фаза на Втората световна война битка при Ниш. Тя е останала в историята ни като Нишката операция от 1944 г. и се е състояла на 14 октомври 1944 г.

„Тази паметна битка край Капъкуле е финалът на Нишката операция и една от големите битки на Българската армия във Втората световна война. Всъщност това е кулминацията на усилията на Втора българска армия да завземе територията на Ниш и да подсигури напредването на антихитлеристката коалиция в Югославия”, разказва председателят на клуба доц. Момчил Тачев. И уточнява, че възстановката акцентира върху авангардната битка, която се води с изнасянето на българските оръдия и разполагането им в изненада за германците.

„Във възстановката ще участват оригинални машини от периода, тежко въоръжение, което са използвали и двете армии – и българската, и германската. Така че хората, които са любопитни и дойдат на полигона в Беляковец, ще имат шанса да видят и да се докоснат до влекач STEYR, който е голяма рядкост. Ще видят опел Blitz, командирските автомобили „Кугър” и „Феномен Гранит”. Ще покажем българския разузнавателен и командирски кабриолет, който в тази си модификация е единствен в света, различни модели на мотори с кош, съветския ГАЗ-67. Във възстановката ще участва и танкът Т-34, собственост на Националния военен университет”, допълва още доц. Тачев.

Възстановката ще бъде и своеобразен ретропарад. Преди началото на събитието и след това организаторите ще отговарят на въпроси и ще разказват исторически моменти от тази операция, след която Българската армия успява да спре немската тежковъоръжена колона, която се е простирала на 10 – 15 км дължина.

Организатори на впечатляващата възстановка са членовете на клуб „Братя по оръжие“, които са получили подкрепата на Министерството на отбраната, Националния военен университет „Васил Левски“ и Община Велико Търново.

Два автобуса на Военния университет ще вървят в събота по два маршрута в града, за да качат желаещите да наблюдават възстановката до полигона в Беляковец. И двата тръгват в 10:30 часа. Единият е с начална спирка площад „Цар Асен I“ пред Царевец, след което ще спира на халите, театъра, Съдебната палата и Беляковско шосе. Вторият автобус тръгва от спирката на пожарната (посока запад) и ще спира на Нова болница, „Зона Б”, Старческия дом, „Билла” в кв. „Бузлуджа” и на „Качица“.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!