Събарят кладенци, ако собствениците им не ги регистрират по Закона за водите

НА 27 НОЕМВРИ ИЗТИЧА ГРАТИСНИЯТ ПЕРИОД, В КОЙТО СОБСТВЕНИЦИ НА ИМОТИ С КЛАДЕНЦИ ТРЯБВА ДА РЕГИСТРИРАТ ВОДОВЗЕМНИТЕ СИ СЪОРЪЖЕНИЯ. Същото важи и за фирми, които използват хидротехническите постройки за стопански цели. На вписване подлежат и герани, сондажи, каптирани извори и дренажи.

Заповедта на екоминистерството създава административна тежест за хиляди пенсионери, живущи в малки населени места, повечето от които са трудноподвижни и не могат сами да се снабдят с нужните документи за подаване. Изискването затруднява и много хора в активна възраст, които трябва да лавират между работното си време и това на Басейнова дирекция „Дунавски район“, намираща се в Плевен, до където се налага да пътуват всички засегнати от разпоредбите. Другата опция е чрез куриерска фирма или с Електронен идентификатор, показа проверка на „Борба”.

Регистрацията на водовземните съоръжения става чрез попълване на заявление по образец, налично в интернет страницата на Басейнова дирекция „Дунавски район“. Към него се добавя и копие от нотариалния акт и скица на имота.

Кладенци, герани, сондажи, каптирани извори и дренажи, които не бъдат вписани, ще се приемат за незаконни и стопаните им няма да имат право да ги използват. При установяване на такива хидротехнически постройки ще следва ликвидиране за сметка на собственика им, който носи и наказателна отговорност за това престъпление.

7 thoughts on “Събарят кладенци, ако собствениците им не ги регистрират по Закона за водите

 • 16.10.2020 в 18:27
  Permalink

  Всичко е пак за едни пари и това е. Даже по време на турското робство не се е искало разрешение да си изкопаеш кладенец в имота и да го регистрираш. Съгласен съм да се регистрират тези кладенци, които се използват за стопанска дейност, но не и за баба и дядо на село, които използват кладенеца да си поливат градинката и да си измият краката. Някои надминаха себе си!

  Отговор
 • 16.10.2020 в 18:36
  Permalink

  тази гимнастика я искаха преди 12-13 години тогава се пращаха писма до басейнова дирекция сега,защо отново същото

  Отговор
  • 20.10.2020 в 8:51
   Permalink

   За пари естествено. Аз пък няма да го регистрирам отново и с нетърпение ще чакам да дойдат да ми го съборят! Дълбок е доста,ще побере много малоумници с прерязани гърла!

   Отговор
   • 20.10.2020 в 11:23
    Permalink

    Майтап бе, ще си го регистрирам втори път,но не и трети!

 • 19.10.2020 в 16:42
  Permalink

  Защо не става само с имейл.

  Отговор
 • 20.10.2020 в 18:00
  Permalink

  Не е правилно. Затова има поверие, който кладенец затрупа, умира скоро!

  Отговор
 • 23.10.2020 в 9:48
  Permalink

  Какво може да се очакваш от невменяеми, назначени да управляват една територия?!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *