557 четения

Шест години след като откраднала фирма от италианец и източила 880 000 лв. от сметките й, търновка отива на съд

Делото срещу Наталия и Йордан за скандалната афера най-накрая е на първа инстанция

 

ПРЕДИ ШЕСТ ГОДИНИ ТЪРНОВКА В КОМБИНА С МЪЖ ОТ ВАРНА СИ ПРИСВОИ ФИРМАТА НА ИТАЛИАНСКИ ПРЕДПРИЕМАЧ и успя да източи от сметките й над 880 000 лв. Чак сега Наталия Б. и Йордан П. вече са клиенти на първата съдебна инстанция с обвинения в измама, фалшиви документи и присвояване. Жертвата е италианският инвеститор Массимо Поджо, който се занимава с изолации у нас. До момента той не си е върнал парите, макар вече да е спечелил по граждански път дело за кражбата на фирмата му. Откраднатите пари стоят блокирани в търговското дружество, на което междувременно Наталия ги е прехвърлила.

Случаят нашумя, след като Массимо се обърна към италианското посолство и му даде гласност. След това разследването тихомълком е прехвърлено от София на прокуратурата в старата столица. Тук се внесе и обвинителният акт срещу двамата аферисти още през май т.г., но по делото е имало разпоредително заседание едва преди броени дни, разбра „Борба”.

Освен това преди три месеца Комисията за корупция внесе във Великотърновския окръжен съд иск за конфискация на 863 636 лв. от Наталия за заграбване на фирмата на италианеца, за чийто управител тя се е представяла. Този иск за отнемане на незаконно придобито имане вероятно е замразен, защото до момента Наталия е само с повдигнато обвинение и не е осъдена.

 

АФЕРАТА

 

Италианският гражданин Массимо Поджо е управител и едноличен собственик на „Инжектосонд България“ ЕООД, която учредил през 2007 г. Той не познавал лице на име Наталия Б. от старата столица, не е водил разговори с никого да бъде заменен като управител на дружеството, нито е вземал такива решения. На 2 юни 2014 г. в Агенцията по вписванията в София е подадено заявление за заличаване на Поджо и вписването на Наталия Г. за нов управител. Ден по-късно от Агенцията отказват да регистрират промените поради съмнения.

НА 4 ЮНИ 2014 Г., НО ТОЗИ ПЪТ ПО ЕЛЕКТРОНЕН ПЪТ, С ЕЛЕКТРОНЕН ПОДПИС НА АДВОКАТ МАРГАРИТА ПЕНЕВА е подадено следващо заявление за вписване в Търговския регистър на промените в ръководството на „Инжектосонд България“ ЕООД. Отново е поискано заличаване на управителя Массимо Поджо и вписването на нов управител на търговското дружество – Наталия Г. Този път номерът минава и Массимо е заличен.

НА 11 ЮНИ 2014 Г. ВПИСАНИЯТ ВЕЧЕ НОВ УПРАВИТЕЛ НАТАЛИЯ Е ИЗВЪРШИЛА БАНКОВ ПРЕВОД С НАЛИЧНИТЕ ПАРИЧНИ СРЕДСТВА по сметките на търговското дружество, които възлизали на 880 800 лева. Банковият превод е извършен в клон на банка във Велико Търново от сметка на дружеството към сметка на фирмата „Карп България“ ЕООД в клон на друга банка. „Карп България“ ЕООД е със седалище и адрес на управление в град Костинброд, ул. „Димчо Дебелянов” N 23 А, но там не са чували за нея. В началния етап на разследването графическа експертиза показала, че подписите под документите… не са положени от Наталия. По-късно обаче в електрофотографско копие на платежното нареждане за кредитен превод за сумата 880 800 лева от 11.06.2014 г. се установява копие на подпис, който е положен от Наталия. Ръкописният текст е написан от нея, сочи същата проверка. Така преводът е реализиран, а новата управителка оставя за себе си 1000 лева в брой.

Търновски банков служител, който е и свидетел по делото, се е обадил до колегата си в столицата от същата банка, с която е работила фирмата на Массимо. Така, макар и малко късничко, италианецът научава, че фирмата му има нов управител, който е изтеглил всичките налични пари в сметката, и то във В. Търново. Реално Наталия е била управител само осем дни, но това коства фалита на бизнесмена.

 

ФИРМАТА – ПОЛЗВАНА ЗА СЕЙФ

 

„Карп България“ ЕООД от Костинброд е купена от лицето Галимир Цветанов през 2013 г. Когато взима дружеството от предишния собственик срещу 500 лева, той имал идея да работи в областта на търговията на едро с помощта на съдружника си Наталия Б., която познавал от 2002 г. Впоследствие обаче с дружеството не развивал никаква дейност, защото нещата не потръгнали. Един ден Наталия Б. дошла при него и поискала да ползва банковата сметка на „Карп България“. Галимир се съгласил, не питал защо и изготвили пълномощно. После по сметката постъпила крупната сума. Парите са блокирани още тогава.

Една от замесените в аферата се оказва и адвокатката Маргарита Пенева. Тя не е участвала в схемата „на гише” и не е депозирала документи за пререгистрацията на „Инжектосонд България“, но действително с нейния електронен подпис е регистрирана промяната на управителя на дружеството. Тя не може да си спомни кой й е донесъл документите и как е била упълномощена, но пълномощното е неин тип. Платежните документи по плащането получила заедно с всички други документи, но не може да каже от кого. Така че вероятно става въпрос за помощника на Наталия – Йордан, с когото сега е клиент на Темида.

След дълго разследване и множество експертизи се установява, че почти всички подписи под документите за машинацията с кражбата на бизнеса и парите на италианеца са положени от Йордан П. 45-годишният мъж е бил осъждан преди, но това не му пречи сега да е управител на строителна компания с капитал за над един милион лева. 36-годишната Наталия също е била осъждана до аферата с Массимо, за която е подсъдима в момента.

Големият въпрос в историята е кога чужденецът ще си получи крупната сума от над 880 000 лв.? По българските закони това може да стане, когато присъдата срещу Наталия и Йордан влезе в сила след няколко години – и ако все пак бъдат осъдени. Освен ако не стане чудо и магистратите не отнемат незаконно придобитите пари преди това и не ги върнат на италианеца.

Нели СУКОВА

Един коментар за “Шест години след като откраднала фирма от италианец и източила 880 000 лв. от сметките й, търновка отива на съд

  • 16.10.2020 в 21:04
    Permalink

    И Агенция по вписания след като отказва първия път, направила ли си е труда да потърси управителя и да го информира за неуспешния опит или са се направили на заети и разсеяни. Колкото измамниците са измамници, толкова има и ослушване от АВ – нормално, това е част от „бизнеса“ им.

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!