Горещи новиниЗдраве

Лелка в детска градина е с COVID-19, карантинираха децата и персонала на забавачката

Коронавирусът настъпва все по-сериозно в региона, вече сме в жълтата зона за разпространение на болестта

 

ВЕЛИКОТЪРНОВСКИЯТ РЕГИОН ПРЕМИНА ОТ НАЙ-НИСКАТА – ЗЕЛЕНА, В ПО-ВИСОКАТА – ЖЪЛТА ЗОНА, ПО ОТНОШЕНИЕ НА ЗАБОЛЕВАЕМОСТТА ОТ COVID-19. Това заяви по време на заседание на Областния щаб за борба с грипа и острите респираторни заболявания директорът на РЗИ в старата столица д-р Евгения Недева. Въпреки това областта все още продължава да спада към тези с ниски нива на заразяемост. Ръстът на случаи в последните дни обаче алармира за необходимост от още по-строг контрол на противоепидемичните мерки.

„С общи усилия успяхме да задържим заболеваемостта на територията на областта на ниски нива, но е необходима подкрепата на всички институции, включително и на медиите, за да избегнем в нашата област тежка епидемична ситуация“, посочи губернаторът проф. Любомира Попова.

По нейно предложение членовете на Областния щаб взеха решения за ограничаване провеждането на масови мероприятия и всекидневен контрол от страна на здравните власти в лечебни заведения, медицински центрове, социални звена, местни администрации, институции, търговски обекти, банки, центровете за услуги на населението и в обществения транспорт.

„Апелирам гражданите на област Велико Търново да осъзнаят значимостта и да прилагат с отговорност към себе си, близките и колегите си мерките за дистанция, лична хигиена и дезинфекция! Лична отговорност и завишен контрол от компетентните институции са изключително важни за ограничаване разпространението на вируса“, каза още проф. д-р Любомира Попова.

ЗА ИЗМИНАЛИТЕ ТРИ ДНИ СА УСТАНОВЕНИ ОБЩО 30 ИНФЕКТИРАНИ. В болници са настанени 27 носители на заразата, а под домашно лечение са 113.

Сред новодиагностицираните е помощник-възпитателка от детска градина. Колегите и децата, с които е била контактна, са поставени под 14-дневна карантина. В забавачката са предприели четирикратна дезинфекция.

Положителна проба е дала и учителка от СУ „Емилиян Станев“. Педагожката не е била на работа от 9 октомври, поради което не се наложило да бъдат карантинирани нито учители, нито ученици. Жената се лекува вкъщи и за момента няма тежки проявления на заболяването, налагащи стационарна терапия.

„БОРБА“ НАУЧИ, ЧЕ Е УСТАНОВЕН ПЪРВИ СЛУЧАЙ НА COVID-19 В КИЛИФАРЕВО. Става дума за жена на 41 години, която е настанена за лечение в специализираното отделение на МОБАЛ „Д-р Стефан Черкезов“.

Общият брой на заболелите в областта достигна 473. 322-ма са успели да преборят инфекцията, а починалите са 11. 413 лица са под карантина, а мярката е била налагана до момента на близо 7500 души.

Случаите на инфектирани у нас вече гонят 30 000.

Галина ГЕОРГИЕВА

One thought on “Лелка в детска градина е с COVID-19, карантинираха децата и персонала на забавачката

  • училището е Емилиян Станев, я детската градина коя е??????

    Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *