Водещи новиниОбщество

Българи и румънци пресъздадоха Нишката операция от 1944 г.

Стотици наблюдаваха на военния полигон край Беляковец най-голямата досега възстановка у нас

 

НИШКАТА ОПЕРАЦИЯ ОТ 1944 Г. ПРЕСЪЗДАДОХА С МАЩАБНА ИСТОРИЧЕСКА ВЪЗСТАНОВКА КЛУБЪТ ЗА ВОЕННО-ИСТОРИЧЕСКИ РЕКОНСТРУКЦИИ „БРАТЯ ПО ОРЪЖИЕ“ И КУРСАНТИ ОТ НАЦИОНАЛНИЯ ВОЕНЕН УНИВЕРСИТЕТ „ВАСИЛ ЛЕВСКИ“. Бойните действия събраха стотици любопитни зрители на полигона на Военния университет в Беляковец. Сред зрителите бяха председателят на Парламентарната комисия по отбраната ген. Константин Попов и кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов.

Нишката операция на Втора българска армия, която се провежда между 8 и 14 октомври 1944 г., е една от най-успешните и знаменателни за българската военна наука операции. Българската армия по това време се сражава срещу немски части в Югославия и в операцията постига значителен оперативен и тактически успех, като успява да изолира и разгроми Седма СС дивизия.

Битката се е състояла край Капъкуле и е финалът на Нишката операция. Въпреки че не е от най-популярните за широката общественост операции, всъщност това е една от големите битки на Българската армия във втората фаза на Втората световна война. И е кулминацията на усилията на Втора българска армия да завземе територията на Ниш и да подсигури напредването на антихитлеристката коалиция в Югославия, обяснява председателят на клуба доц. Момчил Тачев.

Във възстановката участваха оригинални машини от периода – тежко въоръжение, което са използвали и двете армии – и българската, и германската. Зрителите имаха шанса да видят и да се докоснат до влекач STEYR, който е изключителна рядкост вече, до Опел Blitz, командирските автомобили „Кугър” и „Феномен Гранит”. Може би най-голям интерес предизвикаха българският разузнавателен и командирски кабриолет, който в тази си модификация е единствен в света, и перлата във възстановката – танкът Т-34, собственост на Националния военен университет. Танкът е в движение за първи път от близо 40 години насам. Доскоро тежката техника е стояла на постамент в Националния военен университет „В. Левски“ и е възстановена с усилията на личния състав на университета за около месец и половина.

Курсантите, които участваха във военната операция, бяха облечени с униформи – реплики от този период, и с оригинално бойно оръжие. Момчетата влязоха в битката с пехотни пушки „Манлихер N 95”, които са били на въоръжение през Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни война. Със заповед на Министерството на отбраната от юли т.г. последните 45 такива пушки са зачислени на Националния военен университет.

Боб яхния и прясно изпечен хляб опитаха гостите на събитието. Войнишката кухня беше приготвена от курсанти от специализация „Материални средства, придвижване и транспорт”.

Възстановката, която беше реализирана с подкрепата на Министерството на отбраната, започна със заупокойна молитва за българските воини, загинали по време на Втората световна война, отслужена от Негово Високопреосвещенство митрополит Григорий.

Какво представлява Нишката операция?

 Нишката операция е смятана за една от най-важните и успешни битки на Българската армия. Проведена от 8 до 14 октомври 1944 г. Втора българска армия под командването на генерал-майор Кирил Станчев, във взаимодействие с XIII корпус от т.нар. Югославска народоосвободителна армия и IX авиационен корпус на Червената армия, настъпва в полосата с граници: от север – Кална, Варош, Алексинац, и от юг – Брезник, Видрар, Сурдулица, с цел да унищожи противника и да овладее Ниш.

Отсреща е разположена Седма СС доброволческа планинска дивизия „Принц Ойген”, водила до момента серия победоносни боеве срещу югославски партизани и немското бойно училище в Ниш. Армията разполага с 91 158 души, 32 400 коня, 760 оръдия и минохвъргачки и 91 танка. Германските войски наброяват около 21 500 души от 13 пехотни батальона, разполагащи със 154 оръдия, 164 минохвъргачки, 38 танка и 18 самолета. Те се намират в труднопроходим и удобен за отбрана планински район. Задачата им е да прикрият отстъплението на 300 000 германски войници от състава на група армии „Е“.

Настъплението на Втора армия започва на 8 октомври след масирана артилерийска подготовка и авиационни бомбардировки. Българските войски нанасят основния удар по направление Власотинци – долината на река Българска Морава, и спомагателен – Станянци – Свърлиг – Ниш. На 10 октомври Бронираната бригада извършва пробив в отбраната на противника и го принуждава да се оттегли западно от река Българска Морава. На 12 и 13 октомври българските войски продължават преследването. На 14 октомври части на Шеста пехотна дивизия с помощта на внезапен удар от юг на Бронираната бригада овладяват Ниш и напълно разгромяват частите на Вермахта.

Загубите на германците възлизат на 5200 убити и 3850 пленници, но успяват да удържат позициите си при Вардарския коридор до изтеглянето на останалите войски.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Снимки авторката

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *