180 четения

Наш спортист с впечатляващ дебют в елита на френския хандбал

L`Echo Republican разказа „Красивата история на Светлин Димитров“

 

Великотърновският топ хандбалист Светлин Димитров изигра първи минути във френската Лидъл Старлига. През май ви разказахме за преминаването на възпитаника на Румен Трифонов в елитния „Шартр“. Българският национал приключи двубоя срещу „Сесон“ със стопроцентов актив в стрелбата – четири гола от четири опита на дясното крило. За съжаление, това не успя да помогне на „Шартр“ и отборът допусна домакинско поражение с 25:28. Това беше трета поредна загуба за тима от началото на сезона. Независимо от негативния изход на мача обаче Светлин със сигурност ще запомни завинаги този емоционален момент и дебюта си при професионалистите, а L`Echo Republican посвети чудесен материал на българина, озаглавен „Красивата история на Светлин Димитров“.

„Това е светлият лъч в сивотата на „Шартр“. При дебюта си в Старлигата българското крило Светлин Димитров изнесе страхотен мач срещу „Сесон“ (25-28). Интересен е неговият път: през пролетта той все още работеше в погребална агенция… – пише Ромейн Легер – Спал е само три часа в нощта преди срещата. Заради сценична треска преди първия си мач при професионалистите на възраст от 29 години? Съвсем не. Светлин Димитров беше в родилното заедно със своята партньорка Грета. По невероятно стечение на обстоятелствата първото й дете, малко момиченце на име Виана, пристигна на този свят почти по едно и също време с бойното кръщене на Светлин в Звездната лига. В този поток от емоции българското дясно крило направи забележителен дебют тази неделя срещу „Сесон-Рен“ с четири гола от четири опита. Чисто. Светлин Димитров е красивата история на „Шартр“ в началото на сезона. Ако преди няколко месеца някой му беше прошепнал в ухото, че ще се озове във френската топ лига и ще блести там, той несъмнено щеше да се изсмее. До миналия сезон той вегетираше във „Вернуйе клуб“, за който беше играл цели шест сезона в Национал 1 (Трета дивизия). Дори беше започнал да работи паралелно с хандбала, за да покрива разходите си. При това не много обичайна работа – в погребална агенция. Нещата обаче се развиват по един доста невероятен начин за него. „Шартр“ го потърси през пролетта, предлагайки му да играе с младите таланти на клуба и да ги напътства в Лига Национал 1. Възможност, която той използва само за да вдъхне нов живот на кариерата си. „Това е клуб, в който мечтаех да играя, дори и с резервите“, признава той, когато започва тренировки с новия си отбор. В повечето случаи историята би приключила дотам. Но когато Мортен Виюм – датското дясно крило на професионалния отбор на „Шартр“ и единствен играч на този пост, къса ахилесовото си сухожилие в началото на подготовката, треньорското ръководство на „Шартр“ тръгва да търси спешно решение. Те първо проучват пазара, но без успех. Тогава изплува името на Светлин Димитров. Българинът няма опит при професионалистите, но има стотици реализирани голове в Национал 1. Защо да не пробват? Даден му е шанс да се докаже в приятелски мач в началото на септември срещу …. звездния ПСЖ. И роденият във Велико Търново българин не го пропуска. Светлин отбелязва четири гола на френските шампиони, един от които с техничен прехвърлящ удар над френския национал Винсент Жерар. Печели билет към мечтата си – предложение от „Шартр“ да подпише едногодишен договор.

Период на карантина заради Covid-19 го лиши от участие в първите два мача за сезона в Старлигата и Светлин направи големия си дебют в зала „Жан Куше“ тази неделя срещу „Сесон-Рен“. Влязъл петнадесет минути след началото като смяна на Титуан Афану-Гатин, след това Светлин не напусна терена. Четири попадения, 100-процентова успеваемост и демонстрирано огромно желание за изява. Разбира се, трудно му бе да покаже лично удовлетворение, когато отборът губи. Но на въпрос дали се е насладил на мача, той отговори с искрящи очи и малка усмивка в ъгъла на устните: „Пфу!“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!