Горещи новиниКултураОбщество

Представителен комплекс от XIII век откри археологът Мирко Робов на Трапезица

Кметът на Велико Търново Даниел Панов посети разкопките

Представителен архитектурен комплекс от XIII век е съществувал в югоизточната част на крепостта Трапезица. Находката неотдавна бе оповестена от „Борба” и заинтригува обществеността и представители на научните среди. Основите на сградата и целия затворен комплекс около нея разкри археологът доц. Мирко Робов от Археологическия музей с институт към БАН. Кметът на Велико Търново Даниел Панов посети разкопките и на място се запозна с важното откритие.

Сградата, която е била с внушителни размери, се намира непосредствено до църква N 4. Една от хипотезите е, че това е представителна архиерейска резиденция или светска сграда, но не е нито жилищен комплекс, нито манастир, обясни доц. Робов.

Архитектурният ансамбъл е с дължина 40 метра и широчина 23 метра, към него има и допълнителна постройка с приблизителна дължина около 14 метра, посочи Мирко Робов. В трапезарията освен автентичната подова настилка е запазена основата и на голямо отоплително съоръжение.

В целия район архитектурният комплекс няма жилищни сгради, което е показателно, че Югоизточният сектор е бил с огромно значение както в самата крепост „Трапезица”, така и в средновековния столичен град, поясни доц. Робов. Друг белег за това е изобразяването на църква N 4 на миниатюра в Манасиевата хроника.

Археологът проучва терена от 2014 година насам. Запазените елементи, колони и капители на сградата я правят подходяща за реставрация и социализация.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *