50 четения

Творци от Франция участваха в артпленера „Павликени и светът“

ТВОРЦИ ОТ ФРАНЦИЯ И БЪЛГАРИЯ СЪЗДАВАХА ИЗКУСТВО ПО ВРЕМЕ НА ЕДНОСЕДМИЧНА АРТРЕЗИДЕНЦИЯ В ПАВЛИКЕНИ, част от дългогодишния проект на общината „Павликени и светът“. Форумът се организира от кметството и фондация „Аматерас“. Тази година заключителната изложба от него за първи път е подредена в заседателната зала на Община Павликени. Тя бе открита от кмета инж. Емануил Манолов, председателя на фондация „Аматерас“ Тодор Тодоров и куратора на изложбата Даниела Тодорова.

Мотото „Павликени и светът“, под което протича този международен артпленер, е изпълнено с много смисъл, защото отваря сетивата ни за далечни култури и ни прави по-съпричастни с развитието на света. За девета година Павликени се среща с изкуство от най-висока световна класа. През тези години чрез изкуството ние посещавахме виртуално много пъти Скандинавските страни, далечните Япония и Корея. За първи път имаме досег с културата на Франция“, каза в словото си инж. Емануил Манолов.

„Без отвореното сърце на Павликени този пленер нямаше да се случи“, каза кураторът на изложбата Даниела Тодорова и допълни, че благодарение на съвместния проект Павликени притежава единствената по рода си колекция в България с редки произведения от цял свят.

След пленера тази година в колекцията на Павликени влязоха и произведенията на творците от Франция. Скулпторът Бруно Давид оставя глава на баба Ванга, както и творба – намигване към Вечния календар, който се пази в Историческия музей. Мариане Коломбани, която е концептуален автор на инсталации и живопис, е изработила колаж със семейни снимки. Мариане е била провокирана от факта, че майка й е родена в София.

Юн Зо, която е родена в Корея, но от 26 години живее в Тулуза, е направила инсталация с мозайка от листата в гората, събрани край хотела, в който артистите са били настанени. Мозайката на Юн е палитра от природата, оградена с камъчета, наподобяващи врата, порта, храм, защото човекът трябва да приема природата като храм на своя живот.

За първи път тази година в пленера участва и фотограф. Арно Фонверн пътува много, затова показаните негови черно-бели аналогови фотографии са от различни точки по света. Известен със социалния си прочит в произведенията. Във всички тях може да се види, че той намира есенцията на определен обект, ситуиран в сложна и интересна среда.

Организаторите от фондация „Аматерас“ също показват свои творби. Тодор Тодоров показва кинетична скулптура. Той е сред водещите творци в света в това направление, а съвсем скоро предстои негова кинетична скулптура да бъде поставена пред НДК. Даниела Тодорова представя инсталация – символ на България.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!