319 четения

Баща осъден условно да плаща на 13-годишния си син 8000 лева след побой

Борис Борисов преби сина си преди три години, сега живеят заедно и се бил поправил

 

БАЩА БЕ ОСЪДЕН ЗА ПОБОЙ НА 10-ГОДИШНИЯ СИ СИН ТРИ ГОДИНИ СЛЕД СЛУЧАЯ. Борис Борисов получи от Районния съд във Велико Търново преди няколко дни две години и три месеца условно с четиригодишен изпитателен срок. Освен това ще трябва да плати на вече 13-годишния Н. Х. 8000 лева обезщетение, сочи още съдебното решение, което подлежи на обжалване.

Драмата се разигра на 8 май 2017 г. на ул. „Беляковско шосе” N 5 в старата столица в пристройка на автосервиз, където живее семейството. Според магистратите бащата е причинил умишлено средна телесна повреда на детето си, която се изразява в тежка черепно-мозъчна травма.

ПО ВРЕМЕ НА СЪДЕБНОТО СЛЕДСТВИЕ Е СТАНАЛО ЯСНО, ЧЕ РОДИТЕЛЯТ СЕ Е ПОПРАВИЛ. Синът му пък се отрекъл от предишните си показания в качеството си на свидетел и казал, че бил паднал. Съдът обаче не е дал вяра на тези показания на момчето и взел предвид експертизите и предишните доказателства по разследването. Според магистратите обаче бащата наистина се бил променил, имал нова жена и ново отношение към момчето, което живее при него.

ПРЕДИ ТРИ ГОДИНИ СЛУЧАЯТ ДОБИ ПУБЛИЧНОСТ И МНОГО КОМЕНТАРИ ПРОТИВ РОДИТЕЛЯ НАСИЛНИК, който престоя в ареста доста време. След това детето му бе отнето от социалните служби и настанено в институция. Преди повече от година обаче съдът е върнал хлапето на бащата, който обещал да се поправи. Сега 43-годишният автомонтьор е получил втори шанс с условното си наказание, което може и да се промени на следваща съдебна инстанция. Странното в това дело бе, че невръстното дете бе изправено в процеса като свидетел срещу баща си, при когото е върнато да живее.

 

СЕМЕЙНАТА ТРАГЕДИЯ СЕ РАЗИГРАВА СЛЕД КУПУВАНЕ НА НОВИ МАРАТОНКИ И ЛИТЪР БИРА

 

СЕМЕЙНАТА ТРАГЕДИЯ СЕ РАЗИГРАВА НА 8 МАЙ 2017 Г. Него ден Борис купил на сина си нови маратонки. После се прибрали в помещение към автосервиза на ул. „Беляковско шосе“, където живеят и сега, и бащата изпил литър бира. След това родителят повел 10-годишното хлапе по игрални зали, където пиенето било без пари, и бащата изпил рекордно количество бира до 19:30 ч. Когато се прибрали, детето попитало баща си може ли да вземе тоалетна хартия. Последвала грандиозна караница по темата, че тоалетна хартия ползват само жените, а мъжете се миели. После детето се прибрало в стаята, бащата влязъл след него. По повод ненаписано домашно Борисов се разярил, започнал да крещи, да го удря и да блъска по масата, а детето само се молело: „Тате, аз ще слушам, не ме бий, не ме наказвай“, „Тате, спри, искам да ти кажа нещо“. Борисов крещял: „Махай се, заминавай, повече не се връщай“. Така, изгонен, синът излязъл от сервиза и отишъл в близък супермаркет, където разказал, че баща му го изгонил. Така или иначе родителят отишъл да прибере момчето, но вкъщи адът продължил след поредните количества бира. Този път то трябвало да отговаря на въпросите защо е излъгало, че било изгонено от вкъщи.

Накрая Борис Борисов хванал детето за дрехите, вдигнал го и със сила го хвърлил на единия пластмасов стол, от страната на шкафа. То паднало със стола и си ударило главата отзад, получило счупване на лявата теменна кост. Въпреки кръвта момчето успяло да се изправи, пропълзяло под масата, като се молело на баща си да не го бие. И повтаряло едно и също: „Искам да кажа нещо. Аз ще слушам. Аз ще слушам!“. Вместо милост бащата изкрещял на момчето… да скача през прозореца. След това затръшнал отворения прозорец.

Когато скочил от прозореца, хлапакът изпитвал вече силна болка в главата от получените травми. Бил по чорапи. Плачел от ужас, болка и обида. Успял да стигне до шосето срещу гробищния парк и застанал на платното, като се опитвал да спре автомобил, който да го откара в полицейското управление. Било около 20:30 часа. Буквално се метнал на една кола, която спряла и го прибрала.

Хората попитали защо плаче, а детето отговорило, че баща му го набил. На въпроса какво е направило, за да го набие, момчето отвърнало, че не знае. Когато добрите хора го откарали в полицията, видели, че детето започнало да залита на няколко пъти. Веднага пристигнал екип от Спешна помощ. През цялото време момчето повтаряло, че силно го боли глава. Казвало: „По-добре в дом, отколкото при тоз простак!“. В болницата било констатирано счупване на черепа, детето било настанено с опасност за живота и е спасено от лекарите във В. Търново по чудо.

БОРИС Е МЪЖ С ОСНОВНО ОБРАЗОВАНИЕ. ОСЪЖДАН Е ПРЕДИ ГОДИНИ, НО ПОСЛЕ Е РЕАБИЛИТИРАН. Преди години заживял на съпружески начала с майката на детето, а тя тогава била на… 17 години. Имали още един син, който починал от тежко заболяване. По онова време живеели в Присово. И тогава Борис пиел, а от къщата се чували крясъци, недоволства и закани с побой по всякакъв повод, хвърляне на различни вещи по младата жена, нанасяне на удари с шамари, юмруци и ритници. Ходела насинена и подута на работа. Живеела в страх и ужас от агресивното му поведение. Започнала да търси начин да се спаси с детето, но разбрала, че не може да го изведе в чужбина без разрешение на бащата, и заминала сама за Германия, където се намира и сега. Избягала един ден в началото на януари 2010 г. тайно от всички, след като оставила детето в детската градина. Борисов бил агресивен и налитал на бой не само на жена си. Роднина на жената разказал по време на разследването как Борис го пребил, защото не си спрял радиото, когато му наредил. След бягството на жена си Борисов станал още по-изнервен, невъздържан и агресивен. Пак пиел, тормозел и биел детето. Накрая момчето било настанено за отглеждане в Дом за деца, лишени от родителски грижи „Пеню и Мария Велкови“. Бащата обаче поискал да го отглежда, съдът му предоставил упражняването на родителски права, а майката била осъдена за издръжка.

Въпреки агресията и пиянството Борис постепенно станал ценен специалист по ауспуси и когато синът му щял да започва училище, помолил работодателя си да ги приюти да живеят в сервиза, за да не пътуват от Присово. Приготвили една стая и останали във В. Търново, но побоищата и скандалите никога не спирали. Сега бащата и синът пак са заедно и пак живеят на същото място. И имат уникален втори шанс, който явно се използва ползотворно…

Нели СУКОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *