1892 четения

Влюбени създадоха първата в света социална мрежа за правене на добрини

Разработката на младите търновци представя вътрешния ни свят чрез популяризиране на различни каузи

 

ДВАМА ВЛЮБЕНИ ПОСТАВИХА ВЪВ ВЕЛИКО ТЪРНОВО НАЧАЛОТО НА НОВА СОЦИАЛНА МРЕЖА, ОРИЕНТИРАНА КЪМ ИЗЯВА НА ДОБРОТО У ЧОВЕКА. Милен Димитров и Белослава Йорданова създадоха интернет разработка, съчетаваща компоненти от Фейсбук и платформите за взаимопомощ, която има за цел да увлече възможно най-много хора в милосърдни инициативи. Сайтът се казва myheartsbook.com и ще доказва, че хубавите постъпки в полза на околните, животните и планетата са не само за трупане на лайкове, но и имат далеч по-дълбок смисъл.

Милен е на 26, а Белослава на 27 години. Освен любовта си споделят и сходни виждания за живота, свързани с идеята за по-чиста природа, ликвидиране на насилието над животни и повече съпричастност към неволите на други хора. Хрумването за създаване на сайта било на Милен преди пет години. Тогава обаче той не се занимавал толкова сериозно с програмиране и отложил във времето изпълнението на проекта. Започнал да следва информатика във ВТУ „Св. св. Кирил и Методий“ и едва тогава се захванал с практическата работа по разработката.

„Имах нешлифована идея за сайта. Белослава ми помогна с уточняването и детайлите по визията на социалната мрежа. Повече от година отне практическата част и на 9.09.2020 г. стартирахме разработката. Тя комбинира принципа на работа и тръпката на Фейсбук, защото има опция за коментари и харесвания на публикациите, но е лишена от суета и показност. Идеята тук е да представя потребителите чрез техните реализирани каузи“, обясни Милен.

„В днешния свят повечето хора демонстрират основно материалните си блага във Фейсбук. Техният стимул е да натрупат лайкове и последователи. Нашето виждане е, че да правиш добрини, не трябва да е с цел реклама, а за да помогнеш. Чрез сайта всеки потребител се изявява със своите каузи и може да вдъхнови приятелите си да направят същото“, уточни Белослава.

Разработката включва собствен профил на потребителя и обща стена, на която се показват различни инициативи, подкрепени от приятелите на съответния човек. РАЗДЕЛЪТ НА ПРИМЕРНИ КАУЗИ ДАВА ИЗБОР ЗА АКЦИИ, НАСОЧЕНИ КЪМ ДРУГИ ХОРА, КЪМ ЖИВОТНИ И КЪМ ПЛАНЕТАТА.

„Решихме да заменим думата „кауза” в сайта с наименованието „игра”. Звучи по-ненатоварващо. Игрите провокират за засаждане на дръвчета, хранене на бездомни животни, почистване на паркове, даряване на сума за лечение на болни хора и т.н. и в същото време дават възможност за създаване на собствени инициативи. Когато даден човек изпълни условията на играта, той качва снимка и дава добър пример на останалите в социалната мрежа“, сподели 26-годишният мъж.

В myheartsbook.com има раздел „Месец на героите“, където администраторите всеки ден поместват историята на човек или животно, които със своите постъпки вдъхновяват. Последната такава в графата разказва за кит „Белуга”, който спасил от удавяне японски водолаз.

„За момента сайтът е достъпен за всички точки на планетата, но могат да го разберат само българите. След като допълня с други езици, вярвам, че има потенциал да увлече хора от всякакви националности и да създаде трайна тенденция към провеждане на добри каузи“, коментира Милен.

Той уточнява, че все още има детайли по разработката, които усъвършенства в движение, и планира myheartsbook.com да е неговата дипломна работа.

Галина ГЕОРГИЕВА

3 коментара за “Влюбени създадоха първата в света социална мрежа за правене на добрини

 • 19.10.2020 в 12:32
  Permalink

  Идеята Ви е чудесна. Нека да завземе всички инфомационни медии , да има повече положителни новини за да повишите самочувствието на хората.
  Доброто почти не се вижда, защото на първо място винаги има трагедия, или рекорд негативен…Браво

  Отговор
 • 19.10.2020 в 21:39
  Permalink

  Браво, страхотна идея! Ще се хареса на хората, стига да успее да се популяри3ира!!!Успех!!!

  Отговор
 • 20.10.2020 в 9:25
  Permalink

  Браво! Трябва да се включат повече хора!

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *