Община Велико Търново възражда бившия пионерски лагер във Ветринци

С европари го превръщат в база за ученически отдих и обучение на таланти

 

БИВШИЯТ ПИОНЕРСКИ ЛАГЕР И ВПОСЛЕДСТВИЕ БАЗА ЗА ОБУЧЕНИЕ ПО ГРАЖДАНСКА ОТБРАНА КРАЙ ВЕТРИНЦИ ЩЕ БЪДЕ ВЪЗРОДЕН ОТ ОБЩИНА ВЕЛИКО ТЪРНОВО. До местния парламент е внесено предложение от кмета Даниел Панов за безвъзмездното му прехвърляне от държавата към кметството. От местната администрация са изявили такова желание още преди две години, но от Министерството на образованието и науката са поставили условие за приемането на имота да има санкция и от местния парламент. Към момента бившата детска почивна база е със статут на публична държавна собственост и е прехвърлена на „Ученически отдих и спорт“ ЕАД. Комплексът, който се намира в едно от най-живописните кътчета на селото в близост до реката, е с площ близо 5 хил. квадратни метра и има обширен двор. Строен е в началото на 60-те години на миналия век, а през последния четвърт век пустее и за него не се прави нищо за поддръжка. Мнозина пазят мили спомени от детството си, свързани именно с пионерския лагер край Ветринци, както и с обучението по гражданска отбрана в последните години на социализма и в първите на демокрацията. По време на посещението си в селото през есента на миналата година кметът Даниел Панов даде обещание, че ще запази от разруха бившия пионерски лагер, след като остана изумен от лошото му състояние. За целта обаче трябва да бъде трансформирана собствеността на имота и вместо държавата негов стопанин да стане Общината.

БАЗА ЗА УЧЕНИЧЕСКИ ОТДИХ, ЛЕТНИ ЛАГЕРИ И ОБУЧЕНИЕ НА ТАЛАНТЛИВИ ДЕЦА ЩЕ Е И БЪДЕЩОТО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ НА КОМПЛЕКСА, решили са от Община Велико Търново. Със сигурност ще се търси и европейско финансиране за обновление на имота, като доста програми, включително и по трансгранично сътрудничество, биха могли да го осигурят. Общинският съвет на болярския град ще гледа казуса на редовното си заседание този месец, след което вече няма пречка за прехвърлянето на имота на Община В. Търново, което ще стане с решение на Министерския съвет.

Стилян НАЙДЕНОВ

2 thoughts on “Община Велико Търново възражда бившия пионерски лагер във Ветринци

 • 20.10.2020 в 10:14
  Permalink

  Ееее, най-накрая добра новина. Дано да се случат нещата и да възродят не само този, но и други детски лагери. Всички живяли по времето на социализма пазим хубави спомени от тези лагери. Много ще се зарадвам и ако чуя подобна новина за детската почивна станция в Обзор. Само да не излезе пак въздух под налягане, както напоследък често се случва.

  Отговор
 • 20.10.2020 в 20:08
  Permalink

  Еха, къде ме върнаха. Бил съм на пионерски лагар преди 40 години. Добри спомени.

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *