От 9 месеца инвалид от Стражишко е без доходи след необосновано решение на ТЕЛК

Потърпевшият е баща на дете с увреждане и едва свързва двата края

 

45-ГОДИШНИЯТ ЗЛАТИ ЗЛАТЕВ ОТ СТРАЖИШКОТО СЕЛО КАМЕН Е ИНВАЛИД, НО ОТ ФЕВРУАРИ ТАЗИ ГОДИНА ДО МОМЕНТА НЕ ПОЛУЧАВА ПОЛАГАЩАТА МУ СЕ ОТ ДЪРЖАВАТА ФИНАНСОВА ПОМОЩ. Причина за това е решението на търновската ТЕЛК комисия, която намалява процента на неговата неработоспособност. Семейството обжалва становището пред ТЕЛК и втората инстанция се произнася за ново преосвидетелстване. Въпреки това мъжът все още не е получил покана за минаване пред местната комисия. Отнемането на полагащата му се пенсия обрича семейството на тежко оцеляване, тъй като освен че са нужни медикаменти за терапия на Злати, той е баща на момченце с детска церебрална парализа, хидроцефалия, епилепсия и астма, и са нужни средства и за неговото лечение и рехабилитация.

В началото на 2020 г. Злати се явил на задължителното преосвидетелстване от ТЕЛК във Велико Търново. До онзи момент заключението на здравните експерти било, че 45-годишният мъж е със 75 процента намалена трудоспособност заради инсулинозависим диабет. Диагнозата не му позволява да извършва тежка обща физическа работа и единственият начин да преживява е чрез доходи от социална помощ по болест. Местните медици обаче оценяват, че работоспособността му е намалена на 60 процента и така освен че остава без пенсия, го лишават и от възможността да се пенсионира по болест.

ЗЛАТИ ОБЖАЛВА РЕШЕНИЕТО И ТЕЛК СЕ ПРОИЗНАСЯ ЗА НОВО ОСВИДЕТЕЛСТВАНЕ

„Според заключението на висшата инстанция ТЕЛК – Велико Търново, не са прочели цялата медицинска документация и са решили необосновано за му смъкнат 15 процента от реалната нетрудоспособност. Продължаваме да чакаме да го извикат да мине комисия, а дотогава явно се очаква да живеем на фотосинтеза“, заяви съпругата на 45-годишния мъж Анета.

Тя сподели, че с мъжа й се чувстват обезверени от тромавата административна процедура, за която нямат вина, но изпитват недъзите й на свой гръб.

Анета и Злати не вярват стартиралата преди дни Информационна система за контрол на медицинската експертиза да реши проблемите в сектора.

Галина ГЕОРГИЕВА

2 thoughts on “От 9 месеца инвалид от Стражишко е без доходи след необосновано решение на ТЕЛК

 • 20.10.2020 в 12:50
  Permalink

  Какво хубаво българско семейство са, основа на нацията и бъдеще на мултикултурното ни общество. Ето затова ще си платя всички данъци и осигуровки, за да може държавата да им осигури така желаната финансова подкрепа…

  Отговор
 • 20.10.2020 в 15:12
  Permalink

  В статията има много невярна информация.
  Минималният праг за получаване на инвалидна пенсия е 50%, но… за лица над 30 годишна възраст се изисква 5 години трудов стаж, от които 1.8 г реален осигурителен стаж.
  А каква е тази социална помощ по болест?

  Отговор

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *