Словения обяви официално епидемия от коронавирус в цялата страна

Призовават се работодателите да организират работа от дома, ако това е възможно

Правителството на Словения обяви официално епидемия от коронавирус на територията на цялата страна, която ще продължи 30 дни, съобщи СТА.

Това означава, че е активиран националният план за защита и спасяване, но не са обявени допълнителни ограничителни мерки.

В съответствие с действащите законови разпоредби, в периода на 30-дневната епидемия ще бъдат прилагани същите мерки, които действат и в момента.

Говорителят на правителството Йелко Кацин обяви, че няма да има промени, свързани с работещите, студентите и другите категории граждани. Призовават се работодателите да организират работа от дома, ако това е възможно.
istock
В момента правителството не вижда необходимост да се затворят търговските центрове, но призовава гражданите към повече самодисциплина и ограничение.Планът за работа на училищата не се променя, което означава, че студентите и учениците от VI клас в основните училища ще преминат към дистанционно обучение, както беше обявено в началото на миналата седмица, а останалите ще продължат да учат присъствено.
istock

Режимът на епидемия влиза в сила от 19 октомври.

В съответствие с обявяването на епидемия силите на Гражданската защита и за помощ при катастрофи могат да помагат за предотвратяване на разпространението на коронавируса.

Частта на позитивните резултати в общия брой на тестваните проби за първи път надхвърли 19 процента, след като вирусът бе потвърден в 726 случая при направени 3765 теста.

Това означава, че броят на активните случаи на Ковид-19 в Словения сега възлиза на 6651, а от началото на пандемията вирусът е потвърден у 13 151 души.

През изминалото денонощие от Ковид-19 починаха още трима души, с което общият им брой достигна 187.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.