59 четения

Без загуби за здравния туризъм през пандемията

През лятото този сегмент дори отчита ръст

Балнео и СПА туризмът са единственият сегмент от тази индустрия, която от началото на пандемията до септември няма загуби, а през лятото отчитат дори ръст.

Освен това туризмът с лечебна вода е най-бързо развиващият се през последните 15 години и с най-много инвестиции. Курортните селищата за балнео и СПА са изпреварили с години държавната политика в лечебния и здравния туризъм.

Това беше казано на кръгла маса в Сандански на организацията BUBSPA с двама заместник-министри и представители на общини, предаде БНР.

Оказва се, че България, наричана от италианците лечебницата на Европа заради невероятното съчетание на климат, природа и богатство на минерални извори, не е европейска дестинация за здравен туризъм. 

 

Министерството на туризма има амбицията да наложи балнео и СПА курортите като луксозен туристически продукт, но все още няма стратегия, призна заместник-министър Любомир Кънчев.

istock

Бизнесът е изпреварил с години държавната политика. И в момента се препъва в нея и в негативните послания на ежечасните данни за Covid пандемията. Златко Златанов – председател на хотелиерите във Велинград – коментира:

„За да станем дестинация на европейско ниво, трябват пари. Ще търсим пари за сертифициране като европейска здравна туристическа дестинация. за да дойдат европейците при нас, трябва да се сертифицираме като такава. За сертифициране трябва инфраструктура, а за нея трябват много пари. Искаме целево насочени пари към нашите СПА дестинации“.

Председателят на хотелиерите в Сандански – Армен Караджа, коментира, че най-важният проблем е страхът у хората от пътуване заради пандемията:

„Ръст на посещенията имаше през август, после спадна“, уточни той.

Единствената новина, която звучеше по-оптимистично, дойде от заместник-министъра на регионалното развитие Деница Николова.

Средствата по оперативната програма „Развитие на регионите“ за следващите седем години, които са над 3 милиарда лева, ще финансират интегрирани проекти на бизнеса в партньорство с общините и то най-вече за инфраструктурата, в която се препъват българските балнео и СПА курорти.

Източник: паритени.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е заключено!