527 четения

Красимир Вълчев и Деница Сачева идват за учителска конференция във Велико Търново

МИНИСТЪРЪТ НА ОБРАЗОВАНИЕТО И НАУКАТА КРАСИМИР ВЪЛЧЕВ И МИНИСТЪРЪТ НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА ДЕНИЦА САЧЕВА ще присъстват на национална конференция, посветена на темата „Прегаряне на учителите в България – преди и след пандемията от коронавируса“. Дискусията ще се състои на 22 октомври във Велико Търново. Организатор на срещата е синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“.
Президентът на КТ „Подкрепа“ Димитър Манолов, председателят на синдикат „Образование“ д-р Юлиян Петров, кметът на Велико Търново Даниел Панов, експерти от МОН, МТСП и от МЗ също са сред поканените да вземат участие в конференцията.
Целта на форума е да бъде анализирана сериозната опасност от прегаряне в учителската професия и да бъде разработена национална политика за превенцията на т.нар. бърнаут ефект у българските учители и директори. Това, според синдиката „Образование“, може да се случи с намаляването на натоварването на учителите след 50-годишна възраст. А за целта трябва да бъде извършена прекатегоризация на учителския труд или пък да бъдат разработени механизми, които да съхраняван учителите. Според организаторите България може да се справи с проблема, използвайки такива механизми, които в ЕС отдавна се прилагат.

сн. Интернет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *