297 четения

Издадоха книга за символа на лошия късмет – търновеца Марко Тотев

ЖИВОТЪТ НА ПРОЧУТИЯ ТЪРНОВСКИ АДВОКАТ МАРКО ТОТЕВ, ЧИЕТО ИМЕ Е СТАНАЛО НАРИЦАТЕЛНО ЗА ЛОШ КЪСМЕТ, СЪБРА В КНИГА КАТЯ МИТОВА-ГАНЕВА. Любопитното заглавие е издание на издателство „Фабер“ и излиза с две корици, автор на които е Нейко Генчев. „Познатият непознат Марко Тотев“ е поредната книга, свързана с Великотърновската адвокатура, която е кауза за издателство „Фабер“.

„Истинско предизвикателство е да се пише за човек като Марко Тотев, когото сме превърнали в еталон за неудачник. Този етикет съпътства Марко Тотев през целия му живот и след смъртта му, но истината е, че популярният търновец е блестящ адвокат, интелигентен човек и политическа личност, бохем, аристократ по душа“, разказва за героя си Катя Митова-Ганева. Една от слабостите на видния търновец, макар и много условно да е това, е увлечението му по хазарта. „Именно от хазарта тръгва и легендата за лошия Марко-Тотевски късмет. Той е бил страстен любител на покера и е бил добър в играта. Един ден сяда да играе покер с още трима приятели в кафене „Дарданели“ в началото на сегашната улица „Иван Вазов”. Пада му се ръката мечта кент флош роял, която според математиците се случва веднъж на 3 милиона играчи. Но точно тогава по улицата минава траурно шествие и четиримата хвърлят картите, за да излязат и да отдадат почит на покойните, който е техен познат. Когато се връщат обратно, картите са разпилени и никой не признава ръката на Марко Тотев. Тогава самият той казва: „Ех, на Марко Тотев все тъй ще му се случи“, обяснява авторката.

КАТЯ МИТОВА-ГАНЕВА Е ПУБЛИКУВАЛА В КНИГАТА И ВСИЧКИ ИЗВЕСТНИ АНЕКДОТИ ЗА МАРКО ТОТЕВ, НЯКОИ ОТ КОИТО САМИЯТ ТОЙ СИ Е ПУСКАЛ. Изданието съдържа близо 100 илюстрации за професионалния и семейния живот на Марко Тотев, който е бил приятел със Стефан Стамболов и от неговата партия става народен представител в Четвъртото Велико народно събрание.

„В книгата е описан целият професионален път на Марко Тотев, който адвокатства 44 години, а заедно със съдебната му практика неговата юридическа практика е 60 години. Бил е уважаван и много почитан от колегите си, един от създателите на българската съдебна система. Негови пледоарии са в учебници по право, някои от делата му са публикувани в различни съдилища“, допълва още Катя Митова-Ганева.

Нейният интерес към личността на Марко Тотев е с близо 20-годишна давност. Катя Митова-Ганева за първи път се срещнала с историите за популярния търновец през 2007 г., когато Регионалният исторически музей, където тя работи, подготвил първата изложба за него. Поводът бил 150 г. от рождението му. Тогава музеят притежавал само една папка с негови дела, които обаче влезли в институцията като помощни материали за химическата лаборатория. И там под микроскопа на Иван Чокоев станало ясно, че листите не са просто хартия, а уникални документи.

Сега музеят притежава вече и оригиналната адвокатска чанта на Марко Тотев, както и много документи и снимки. Сред тях е и Регистърът на Великотърновската адвокатска колегия от 1925 г., в който под номер 1 е записан именно Марко Тотев. Всички те ще бъдат показани в изложбата, която ще бъде открита по време на премиерата на книгата „Познатият непознат Марко Тотев“.

Представянето на книгата е в петък, 23 октомври, в 10 часа в музей „Възраждане и Учредително събрание“. Конституционният съдия проф. Атанас Семов ще представи творбата на Катя Митова-Ганева, която е носител на почетния плакет на Адвокатската колегия, както и на почетния плакет на Народното събрание. Тя притежава и наградата „Велико Търново“ за дългогодишната си работа в областта на новата и най-нова история на България.

Правнукът на Марко Тотев – Николай Марков, ще пристигне във Велико Търново за премиерата. Поканата за участие е приел и председателят на Конституционния съд проф. Борис Велчев.

Сашка АЛЕКСАНДРОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *